EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

„Voi rămâne mereu alături de tine”, i-a spus una dintre soţii lui ben Laden

0

La un moment dat, înainte de atacurile de la 11 septembrie şi vânătoarea de un deceniu, care s-a sfârşit pe 2 mai cu eliminarea liderului Al-Qaida de către trupele americane speciale la reşedinţa lui din Pakistan, Osama ben Laden le-a oferit soţiilor sale opţiunea de a părăsi Afganistanul, însă tânăra sa mireasă yemenită a decis să-i rămână alături şi să fie „martirizată” alături de el, scrie joi Associated Press.

Amal Ahmed Abdel-Fatah al-Sada, acum în vârstă de 29 de ani, a fost împuşcată în picior de trupele Navy Seals în timpul descinderii în casa lui ben Laden.

Momentan ea se află în custodia poliţiei pakistaneze, împreună cu fiica sa şi cu alte două soţii ale liderului Al Qaida, potrivit declaraţiilor autorităţilor pakistaneze, care susţin că va fi în curând repatriată.

Familia lui Amal al-Sada locuieşte într-o clădire construită din blocuri de piatră albe, negre şi roşii din Ibb, un oraş agricol, ascuns în munţi, la 160 de kilometri sud de Sanaa.

Amal al-Sada era o tânără simplă, dar ambiţioasă şi curajoasă, conservatoare, dar nu fundamentalistă, avidă de învăţătură, povesteşte tatăl fetei într-un interviu acordat agenţiei AP despre călătoria pe care au făcut-o la sfârşitul anului 1999 în Afganistan.

Amal al-Sada le-a spus prietenilor şi familiei că dorea să „rămână cunoscută în istorie”, îşi aminteşte vărul ei, Waleed Hashem Abdel-Fatah al-Sada.

Ocazia s-a ivit în 1999, când soţul surorii ei mai mari, însoţit de un bărbat pe nume Rashad Mohammed Saeed (ambii prieteni ai lui ben Laden) a sosit la uşa unchiului ei cu o propunere: un saudit pe nume Osama ben Laden îşi căuta soţie. Unchiul ei îşi aminteşte că i l-a descris pe ben Laden ca un bărbat evlavios, provenind dintr-o familie respectabilă. În plus, nu ştia că era „căutat de americani” pentru atacurile din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania.

Amal al-Sada a acceptat propunerea. „Acesta este drumul pe care îl vrea Dumnezeu şi îl accept”, a spus ea.

După semnarea contractului de căsătorie şi după ce, potrivit tradiţiei, liderul Al-Qaida a plătit 5.000 de dolari familiei miresei, Amal al-Sada a părăsit Yemenul, călătorind prin Dubai şi Pakistan, înainte de a ajunge în Afganistan, unde urma să-şi vadă pentru prima dată alesul.

Familia lui Amal al-Sada şi-a văzut o singură dată fata după căsătorie. În 1999 rudele ei au plecat în Afganistan. Călătoria lor nu a fost uşoară, chiar dacă a avut loc înainte de atacurile de la 11 septembrie.

Au stat mai bine de 20 de zile într-un hotel din Islamabad, supravegheaţi îndeaproape de luptătorii loiali lui ben Laden, povesteşte tatăl fetei. Într-o noapte, au fost urcaţi într-o maşină şi duşi la graniţa cu Afganistanul. A urmat un drum de şapte ore într-un alt vehicul, până când au ajuns în dreptul unui cort păzit de mujahedini, în care se deschidea un pasaj subteran. Le-a luat 30 de minute să-l străbată, iar după ce au ieşit la celălalt capăt o maşină i-a dus la peştera lui Ben Laden, povesteşte tatăl.

În dimineaţa următoare, l-au cunoscut pe ben Laden, care a venit însoţit de liderii Al-Qaida şi mai marii triburilor afgane. A urmat o ceremonie în cinstea familiei yemenite şi un prânz bogat. Ben Laden era un „om bun şi nobil”, îşi aminteşte tatăl, „lipsit de griji şi modest, care îţi dădea impresia că era sincer”. Ben Laden şi-a cerut mai apoi scuze pentru faptul că familia a fost reţinută în Pakistan, motivând că au existat probleme de securitate ce nu ţineau de el.

Cu o zi înainte de plecarea familiei, ben Laden le-a oferit soţiilor lui şansa de a se înapoia în ţările natale sau de a rămâne cu el în Afganistan. Amal al-Sada, spune vărul ei, a răspuns fără să stea pe gânduri: „Vreau să fiu martirizată cu tine şi îţi voi rămâne alături mereu”.

Chiar şi când ben Laden i-a spus că „poate muri în orice moment”, Amal al-Sada i-a replicat scurt: „Eu m-am decis”.

„Este adevărat că trăiesc mutându-mă dintr-o peşteră din Afganistan în alta, dar în ciuda amărăciunii din viaţa mea… mă simt bine alături de Osama”, i-a spus ea tatălui ei.

Osama ben Laden ar fi stat o perioadă îndelungată de timp într-o casă din Kandahar (sudul Afganistanului), vizitând în acelaşi timp taberele de antrenament ale Al-Qaida din regiuni izolate. A început să se ascundă de abia după 11 septembrie.

Ben Laden ar fi povestit familiei în timpul vizitei lor în Afganistan despre un „eveniment măreţ care va avea loc în curând în lume”.

Mai târziu, când vărul lui Amal al-Sada asculta ştirile despre atacurile de la 11 septembrie, tatăl său a spus fără nici un dubiu: „Osama a făcut asta”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.