EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Adrian Năstase: Noul mesaj al PDL – suntem corupţi, dar nu e vina noastră

0

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a dat dreptate Partidului Social Democrat (PSD), afirmând că din cauza corupţiei pe fonduri europene, există riscul slăbirii poziţiei României în negocierile pentru noul cadru financiar European, a afirmat, joi, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Ce se întâmplă sau ce ar trebui să se întâmple, atunci când un ministru recunoaşte că guvernul din care face parte este corupt şi incompetent? Ministrul îşi prezintă demisia; Guvernul demisionează; Ministrul îşi nuanţează afirmaţiile şi spune că mesajul său a fost interpretat greşit de presă; Ministrul este recompensat cu o funcţie în partid; Nu se întâmplă nimic.

Să vedem pentru care dintre aceste variante va opta PDL, după ce ministrul Baconschi a dat dreptate PSD şi a spus ceea ce noi spunem de multă vreme: Din cauza corupţiei pe fonduri europene, există riscul slăbirii poziţiei României în negocierile pentru noul cadru financiar European”, a afirmat Năstase într-o postare pe blogul personal, intitulată „Noul mesaj al PDL – suntem corupţi, dar nu e vina noastră”.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care România abia a reuşit să atragă circa 10% din fondurile puse la dispoziţie de UE, riscul de a primi mai puţini bani începând cu 2014 este cât se poate de real, în timp ce criteriile „pentru aşa-numita politică post-coeziune (2014-2020) se negociază în acest an la Bruxelles”.

„Corupţia şi incompetenţa actualei puteri, transpuse în slaba absorbţie de fonduri şi în nereguli înregistrate în gestionarea banilor europeni nu fac altceva decât să dea motive anumitor state membre să ceară reducerea sumelor pentru execuţia bugetară viitoare.

Acest lucru îl remarcă în sfârşit şi ministrul de Externe, dar domnia sa este membru al guvernului, guvern direct responsabil pentru această situaţie. Ce a făcut până acum domnul Baconschi pentru ca România să nu piardă fondurile UE? Întrebarea este evident retorică. Răspunsul îl ştie toată lumea: ‘Nimic’.

El se reflectă atât în viteza cu care accesăm banii europeni, cât şi în imaginea şi relaţiile ‘foarte bune’ pe care România le are în cancelariile occidentale. Mai important însă ar fi să aflam şi ce are de gând să facă domnul Baconschi după ce a transmis un astfel de mesaj”, a susţinut fostul premier.

În opinia acestuia, „ministrul Baconschi copiază de fapt strategia lui Traian Băsescu”, pentru că „se plasează în afara guvernului, a puterii şi a clasei politice, transmite mesaje corecte, principiale, moralizatoare şi se aşteaptă ca populaţia să îl privească ca pe un salvator, ca pe deţinătorul adevărului suprem. Stau şi mă gândesc la situaţia în care toţi membrii guvernului vor face acest lucru.

Credeţi că nu e posibil? De la actuala putere ne putem aştepta la orice”, a comentat liderul social-democrat.

Ministrul Teodor Baconschi a afirmat, potrivit Hotnews, că, din cauza corupţiei pe fonduri europene, există riscul slăbirii poziţiei României în negocierile pentru noul cadru financiar european.

„Exista acest risc semnalat şi de partenerii noştri polonezi, dar nu doar de ei. Comisia este îngrijorată. Faptul că tot mecanismul de accesare a fost pus de curând sub autoritatea directă a primului-ministru este un pas înainte.

Toate statele membre se plâng că procedurile de accesare a fondurilor europene sunt prea complicate. E o realitate, cu atât mai mult în cazul noilor membri, şi am dori ca în cadrul Comisiei să apară o politică de simplificare a procedurilor, nu doar măsuri punctuale. Transparenţa poate fi garantată şi în condiţii mai puţin birocratice”, a spus Baconschi, întrebat dacă este slăbită poziţia României în negocierile pentru noul cadru financiar european din cauza corupţiei din sistemul de accesare a fondurilor europene.

Întrebat dacă există un risc să se solicite inclusiv reducerea fondurilor europene puse la dispoziţia României, şeful diplomaţiei a arătat că „noi avem o nevroză de subdezvoltare”.

„În loc să vedem că suntem în cea mai bună etapă din istoria României, am început să ne comparăm cu Germania. Nu se poate asta. Suntem în club, ascultaţi, la aceeaşi masă, ne spunem opinia, ne batem pentru dezvoltarea ţării, folosim mecanismele UE pentru a reforma statul român.

Am constatat că aranjamentul post-comunist e un dezastru. Şi avem şi problema asta cu fondurile structurale a căror rată de accesare e jenant de mică. De acord. Dar probleme de absorbţie a fondurilor au avut toate statele membre în ultimii 10-15 ani”, a spus Baconschi, potrivit Hotnews.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.