EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Amnesty International critică SUA în legătură cu Guantanamo

0

Organizaţia Amnesty International /AI/ a apreciat în raportul său anul privind drepturile omului că bilanţul SUA în acest domeniu este umbrit de cazurile de deţinuţi fără proces de la Guantanamo şi din Afganistan, dar şi de menţinerea pedepsei capitale, într-un sistem generator de erori judiciare, relatează AFP.

AI aminteşte în raportul prezentat la Londra că SUA au executat în 2010 un număr de 46 de deţinuţi, în condiţiile în care vinovăţia sau sănătatea mintală a unora dintre ei era îndoielnică.

În ce priveşte centrul de detenţie de la Guantanamo, la sfârşitul lui 2010 aici se aflau 174 de deţinuţi /în prezent mai sunt 172, menţionează AFP/, între care şi ‘trei bărbaţi judecaţi de un tribunal militar care nu respectă criteriile internaţionale de echitate în materie de procese’.

În acelaşi timp, pentru un mare număr de deţinuţi încă nu a fost prevăzută începerea procesului, în contextul în care preşedintele Barack Obama a depăşit termenul pe care l-a anunţat iniţial pentru închiderea centrului de detenţie, menţionează Amnesty.

Organizaţia mai semnalează că sute de deţinuţi închişi la baza americană Bagram, din Afganistan, nu au trecut printr-un proces normal şi corect ori au fost supuşi la ‘torturi sau rele tratamente cum ar fi izolarea prelungită, privarea de somn sau expunerea la temperaturi extreme’.

AI îşi exprimă de asemenea regretul că autorităţile americane nu susţin eforturile de stabilire a responsabilităţilor pentru încălcarea drepturilor omului în cursul preşedinţiei lui George W.Bush.

Capitolul consacrat SUA al raportului AI mai atrage atenţia şi asupra utilizării ‘disproporţionate a forţei’ prin intermediul pistoalelor Taser, cu electroşocuri, care au provocat moartea a 45 de persoane în 2010, dar şi asupra sutelor de cazuri de femei însărcinate care mor în Statele Unite din cauza lipsei asigurărilor medicale.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.