Ben Laden, creierul comploturlor teroriste ale grupărilor afiliate la Al Qaida

Osama ben Laden a rămas forţa motrice din spatele fiecărui complot terorist recent al reţelei Al Qaida, afirmă oficiali americani care citează jurnalul său privat şi alte documente recuperate în urma raidului din Pakistan, informează joi Associated Press, care precizează că oficialii au vorbit sub condiţia anonimatului, nefiind autorizaţi să dezvăluie public ce s-a găsit în ascunzătoarea liderului terorist.

Însemnările lui ben Laden arată că oficialii din domeniul combaterii terorismului la nivel mondial au subestimat cât de crucial a fost el la conducerea organizaţiei, infirmând gândirea convenţională că poziţia sa de figură inspiratoare ar fi fost diminuată prin izolare, potrivit oficialilor menţionaţi.

Jurnalul său personal, scris de mână, şi colecţia sa masivă de fişiere de calculator arată că a ajutat la planificarea fiecărei ameninţări majore a Al Qaida cunoscută de SUA, printre care şi comploturi din Europa, anul trecut, care au plasat călătorii şi ambasadele în alertă maximă, au precizat doi oficiali.

Până acum nu au fost descoperite noi comploturi în scrierile lui ben Laden, dar oficiali ai serviciilor secrete spun că va dura săptămâni, dacă nu chiar luni, pentru a le parcurge.

Înregistrările arată că ben Laden a comunicat din locuinţa sa din Pakistan cu grupări ale Al Qaida, printre care şi ramura din Yemen, care s-a dovedit a fi pericolul principal pentru SUA. Deşi nu există nicio dovadă care să ateste că ben Laden s-a aflat direct în spatele tentativei de atentat din ziua de Crăciun 2009 pe un avion de linie din Detroit sau al aceluia asupra unor avioane cargo ce se îndreptau spre Chicago şi Philadelphia, acum este clar că acestea poartă o amprentă a lui.

Liderul Al Qaida era conştient de apărarea antiteroristă a SUA şi i-a sfătuit cu sânge rece pe adepţii săi cum să acţioneze: nu limitaţi atacurile la New York City; luaţi în considerare şi alte zone, cum ar fi Los Angeles sau oraşele mai micĘ extindeţi ţintele; vizaţi atât trenurile cât şi avioanele; dacă este posibil, loviţi la date cu semnificaţie, cum ar fi 4 iulie, Ziua Independenţei şi viitoarea marcare a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie. Mai presus de toate, a cerut el, ucideţi mai mulţi americani într-un singur atac, pentru a-i scoate din lumea arabă.

Într-un calcul matematic deosebit de macabru, scrierile lui ben Laden îl arată meditând la câţi americani trebuie să omoare pentru a forţa SUA să se retragă din lumea arabă. El conchide că atacurile mai mici declanşate după 11 septembrie nu au fost suficiente. Le-a spus discipolilor săi că numai un număr de mii de victime, ceva la scara atacurilor de la New York şi Washington, ar putea schimba politica SUA.

Ben Laden a schiţat de asemenea modalităţi de a semăna disidenţă politică la Washington şi a instiga figurile politice unele împotriva altora, au mai precizat oficialii.
Comunicarea să făcea prin bilete trimise prin dispozitive de stocare pe computer numite „flash drives”.

Dispozitivele au fost transportate la casa lui ben Laden de curieri, un proces lent, dar extrem de dificil de urmărit. Oficialii din serviciile de informaţii nu au identificat noi ţinte planificate sau comploturi în analiza lor iniţială asupra a circa 100 de flash drives şi cinci computere pe care le-au luat Navy Seals. Săptămâna trecută, FBI şi Departamentul de Securitate Internă i-au avertizat pe oficialii din domeniul aplicării legii la nivel naţional să fie în alertă pentru posibile atacuri împotriva unor trenuri, deşi nu există un complot specific.

Oficialii nu au văzut încă niciun indiciu că ben Laden a avut capacitatea de a coordona calendarul de atacuri în toate grupările afiliate la Al Qaida, din Pakistan, Yemen, Algeria, Irak şi Somalia, şi este totodată neclar din documente cât de mult se bazau grupările pe îndrumarea lui. Gruparea din Yemen, de exemplu, a îmbrăţişat atacurile de dimensiuni mai mici pe care ben Laden le considera în însemnările sale fără succes.

Ramura din Yemen a depăşit deja stadiul de braţoperaţional, de strângere de fonduri şi propagandă al Al Qaida.

Al-Qaida nu l-a numit pe succesorul lui ben Laden, dar toate indiciile duc la Ayman al¬Zawahiri. Întrebarea este dacă al-Zawahiri, sau oricine altcineva, are capacitatea de a păstra atât de multe grupări disparate sub stindardul Al Qaida.

Grupările din Somalia şi Algeria, de exemplu, au obiective foarte diferite, focalizate pe nemulţumiri locale. Fără ben Laden ca păstor al lor, este posibil ca Al Qaida să se fragmenteze.

În ceea ce priveşte atentatele din Marea Britanie, nu a existat niciodată o legatură directă cu ben Laden însuşi, potrivit unor oficiali britanici, care au declarat că americanii au împărtăşit unele informatii cu ei despre ascunzătoarea lui ben Laden.

Un oficial britanic a declarat că autorităţile contrateroriste nu l-au urmărit pe ben Laden ca pe alţi terorişti, consideraţi mai direct implicaţi în operaţiuni – fapt ce ar putea fi o greşeală, având în vedere ce reiese acum din adnotări şi ce s-a păstrat în cod binar.

Deşi Obama a cerut ca fotografiile cu corpul lui ben Laden să fie ţinute departe de ochii publicului, membri ai Comisiei pentru servicii armate şi de informaţii din Camera Reprezentanţilor şi Senat s-au deplasat la sediul CIA pentru a vizualiza imaginile.

Senatorul republican James Inhofe, membru în Comisia pentru serviciile armate din Senat, a relatat că a petrecut aproape o oră miercuri uitându-se la peste o duzină de fotografii făcute în casa din Pakistan, în noaptea când ben Laden a fost ucis, şi la bordul US Navy care a aruncat trupul său în mare.

Una dintre fotografii arăta capul lui ben Laden şi ceea ce s-a dovedit a fi o rană fatală, potrivit lui Inhofe. Alţi congresmani nu au fost interesaţi să vadă fotografiile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.