Bizarerii în cabina de vot, subiectul unei antologii în Italia

De la falşi morţi la obezi încastraţi în cabina de vot, o antologie povesteşte cele mai absurde situaţii survenite în Italia, în timpul consultărilor electorale, din 1946 încoace, relatează joi agenţia italiană de presă Il Velino.

În 1994, cu prilejul alegerilor generale, o doamnă supraponderală a rămas încastrată în cabina de vot în provincia Veneţia, iar a doua zi un ziar a relatat acest incident. Cu acea ocazie s-a născut în Giuseppe Piro, care gestionează o reţea profesionistă de bloguri tematice, pasiunea pentru bizareriile care apar în timpul alegerilor.

La aproape 20 de ani distanţă, această pasiune şi-a găsit „demnitatea literară”, într-o carte, al cărei titlu se referă tocmai la episodul cu doamna supraponderală: „Femeie robustă blocată în cabina de vot” (Editura Zona).

Este o antologie a votului din „46 până în prezent, care prezintă situaţii deduse din cronicile seci din ziare, pentru a realiza ceea ce Piro a găsit scotocind minuţios în cele mai importante ziare, în zilele alegerilor.

În cartea sa sunt menţionate zecile de voturi acordate Papei şi Sfântului Anton, înscrişi pe buletinele de vot în perioada imediat următoare războiului, atunci când familiarizarea cu buletinele de vot era încă limitată.

Mai este şi cazul soţului care a refuzat să voteze în secţia prezidată de fosta sa soţie. Există şi nefericitul care a descoperit în momentul votului că era mort de şapte ani, dintr-o eroare a Registrului stării civile, sau pacientul care a mers la vot cu tubul de oxigen după el, precum şi alegătoarea care, pradă unei crize de isterie, a mestecat buletinul de vot şi l-a înghiţit.

Mai apare şi bătrânul care a votat pentru prima dată la 87 de ani, pentru că tocmai a fost eliberat după o jumătate de secol petrecut într-un spital judiciar de boli mintale.

Tot este mai bine decât magicianul din Arcella, care s-a dus la urne echipat cu o mantie foarte grea, pentru a duce până la capăt un ritual ce aducea noroc.

Cu prilejul unui scrutin polemicile sunt inevitabile. Precum cea declanşată de un simpatizant de centru-dreapta, care în 2006 a scos din secţia de vot curcubeul desenat de un copil pentru că îi amintea de simbolul partidului Uniunea al fostului premier de stânga Romano Prodi.

La fel de inevitabile sunt şi certurile. La Marsala, în Sicilia, de exemplu, un tânăr l-a agresat anii trecuţi pe preşedintele secţiei de vot: „A fost invitat să revină la urne aducând cu sine şi un document de identitate – a scris presa a doua zi – dar tânărul nu a fost de acord cu contratimpul. S-a înfuriat, a răsturnat mesele şi i-a lovit pe observatori”, se arată în carte.

Tot e mai bine decât ce s-a întâmplat în Emilia /nordul Italiei/: „Un alegător din Modena a reacţionat violent la sunetul unui telefon mobil din afara cabinei de vot, aparţinând unui alt alegător: melodia, care trimitea la partidul „”Forza Italia”” al premierului Silvio Berlusconi, nu i-a plăcut şi în acest fel şi-a desfăcut cureaua de la pantaloni şi l-a lovit pe proprietarul celularului peste faţă””, notează antologia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.