EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Ce întrebări aţi adresa reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne?

Consiliul de Miniştri al UE va oferi pentru prima dată acreditare bloggerilor, scrie miercuri Joe Litobarski de la cotidianul britanic The Guardian, care va acoperi, alături de un alt blogger, reuniunea de joi a miniştrilor de interne din statele membre ale UE (Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, JAI), dedicată controversatei probleme a imigraţiei şi controalelor la frontiere.

UE este destul de în urmă, scrie Litobarski, atunci când vine vorba de acreditarea bloggerilor, spre deosebire de alte instituţii cum ar fi ONU sau Casa Albă, care garantează accesul acestora de mai mulţi ani.

‘Cu toate acestea, joi, blogger-ul german Ronny Patz şi cu mine’, scrie Litobarski, ‘vom fi la Bruxelles, pentru a acoperi reuniunea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană. Vom fi la conferinţa de presă şi vom pune întrebări’, scrie jurnalistul., invitându-i pe cititori să adreseze întrebări, care vor fi apoi citite la conferinţa de presă.

Potrivit lui Litobarski, UE se simte deconectată de cetăţenii săi exact atunci când are nevoie cel mai mult de sprijinul acestora. Ce este deci de făcut? Ei bine, scrie Litobarski, pentru aceia care fac presiuni pentru o mai mare transparenţă şi deschidere din partea UE, folosirea mass-media sociale ar putea ajuta.

În acest context, pasul făcut de UE de a oferi pentru prima dată acreditare bloggerilor la Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene (o instituţie formată din miniştri ai guvernele europene – care, împreună cu Parlamentul European ales în mod direct, este unul dintre cele două organisme fundamentale de luare a deciziilor în cadrul UE) reprezintă un pas pozitiv, pentru că în acest fel li se dă, de fapt, un acces acreditat cetăţenilor.

Reuniunea de joi a miniştrilor de interne din UE va fi dedicată în principal spinoasei probleme a controalelor la frontieră şi imigraţiei provocate de criza în desfăşurare din Africa de Nord.

‘Fiecăruia i-a fost oferită o singură întrebare către Consiliu. Mai degrabă decât să punem întrebările noastre, credem că va fi mult mai interesant să vă lăsăm pe voi. Gândiţi-vă la câteva întrebări pentru Consiliu cu privire la răspunsul său la imigraţia crescută cauzată de primăvara arabă (sau cu privire la orice alte subiecte pe care le vor discuta)’, îşi îndeamnă Litobarski cititorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata