EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Cimitirul Bellu, pe harta culturală a Europei

0

Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta culturală a Europei, devenind parte a unui proiect UE multicultural şi multinaţional, derulat cu fonduri comunitare, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa (ACSE), Luiza Zyaguirre.

„De doi ani de zile dezvoltăm un proiect şi încercăm să includem în acesta şi Cimitirul Bellu, care va avea un rol important în această gamă cultural-istorică”, a declarat oficialul ACSE la o întâlnire cu primarul general, Sorin Oprescu.

În opinia primarului general, ideea cimitirelor monumentale consolidează actul cultural. „Cimitire precum Pere – Lachaise (Paris) sau Bellu sunt încărcate de amintiri, de istorie, de cultură şi de semnificaţia ei”, a subliniat Oprescu.

La rândul său, directorul Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Tănase, a spus că ruta cimitirelor europene generează, anual, între 5 milioane şi 7 milioane de vizitatori contorizaţi, numai pentru a vizita aceste monumente istorice şi de artă. Din Asociaţie fac parte 28 de ţări şi 93 de cimitire.

„Intrarea în această asociaţie este benefică, în primul rând pentru Bucureşti, pentru că eu, în clipa în care am promovat Cimitirul Bellu în această Asociaţie, l-am promovat la pachet cu tot ceea ce poate oferi Capitala spre vizitare. Să nu uităm că în Bellu sunt 20% din monumentele istorice din Bucureşti, însă turiştii vor să vadă şi ce alte oportunităţi oferă oraşul”, a precizat Tănase.

Potrivit acestuia, la Cimitirul Bellu se încearcă promovarea identităţii ca neam, cultură şi istorie, fiind puse, laolaltă, toate acele zone şi epoci. „Mâine seară vor exista ghizi, pliante, cimitirul va fi iluminat ambiental, vor fi colegi de-ai mei care vor merge cu toate grupurile să le explice ceea ce se întâmplă. De asemenea, am făcut demersuri ca autobuzele care fac turul muzeelor să facă staţie şi la cimitir”, a spus Tănase, referindu-se la evenimentul de sâmbătă noaptea, când intrarea la muzeele din Capitală va fi gratuită.

Cimitirul Bellu (Piaţa Eroii Revoluţiei) a fost introdus, la iniţiativa Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, pe traseul liniei RATB înfiinţată cu ocazia desfăşurării evenimentului cultural ‘Noaptea Europeană a Muzeelor’ pentru că acolo se va desfăşura evenimentul „O noapte în Grădina cu suflete a baronului Bellu”.

Tănase a menţionat că Administraţia pe care o conduce va beneficia de voluntariatul unor studenţi de la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” în demersul de promovare a Cimitirului Bellu.

Cimitirul Bellu face parte din Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa din 2010.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.