EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Clanul Assad îl deplasează de la putere pe preşedintele sirian

Se spune că dictatorii sunt singuri: nu este cazul preşedintelui Siriei, Bashar al Assad. Familia lui pare să fi profitat de revolta populară şi de riscul căderii regimului pentru a-şi asuma puteri extraordinare şi a transforma preşedinţa într-o afacere colectivă.

Rami Makhlouf, vărul miliardar al lui Bashar, spune că deciziile politice sunt luate „în comun” de familie şi că membrii ei „sunt gata să lupte până la capăť, notează joi ziarul El Pais.

Diplomaţia americană obişnuia să-l compare pe Hafez al Assad, care a condus Siria din 1971 până la moartea sa în 2000, cu Vito Corleone – „Naşuľ – pentru că, spre deosebire de vecinul său Saddam Hussein, nu omora din cruzime, iar în crimele sale politice nu exista un motiv personal, ci de „afaceri”.

Ca în saga mafiotă, moartea patriarhului şi a fiului său cel mare în accident a lăsat regimul în mâinile mezinului destinat unei vieţi de studiu; ca şi în Naşul succesorul a vrut să reformeze regimul afacerist al tatălui, pentru a-l face legal şi viabil, dar presiunile interne şi externe au ajuns să facă din acest Michael Corleone, educat şi reformist, un Bashar al Assad, mai dur şi mai violent decât tatăl său.

Preşedintele nu a mai fost văzut în public din 30 martie, când a pronunţat un discurs în faţa Parlamentului şi este clanul familial cel care apare în presă pentru a apăra regimul. O ştire apărută în presa britanică – neconfirmată – potrivit căreia soţia şi fiii săi ar fi fugit în Marea Britanie, a contribuit şi mai mult la incertitudinea privind poziţia lui Bashar.

Încă de la începutul mandatului său el a promis reforme, pentru a spune apoi că nu poate să le implementeze din cauza presiunilor vechii garzi.

Dar vechea gardă nu mai există. Bătrânul Assad a avut grijă să o desfiinţeze înainte de moarte: l-a trimis pe fratele său, Rifaat în exil şi i-a înlocuit pe şefii serviciilor secrete (muhabarat) cu oameni loiali.

La rândul său, Bashar l-a trimis în exil în 2005 pe vicepreşedintele Abdul Khaddam, ultimul vlăstar al puciului militar din 1970. Elita de azi nu reprezintă vechea gardă, ci aşa-numita clasă „aulad al sultah” /copiii autorităţii/ sau noua gardă, care menţine legături strânse cu familia prezidenţială. Unii dintre aceşti „copii” au făcut averi mari graţie corupţiei.

Este cazul lui Firas Tlas, fiul lui Mustafa Tlas, ministru al apărării timp de 30 de ani şi actual furnizor de produse alimentare pentru armată. Majoritatea acestor „copii” resping reformele care ar însemna sfârşitul lor. Totuşi, Rami Makhlouf este liderul indiscutabil al „aulad al sultah”.

El a acordat un interviu ziarului New York Times jucând rolul de purtător de cuvânt al regimului şi afirmând că marile decizii, precum reprimarea prin sânge şi foc a revoltei nu au fost luate de preşedinte, ci în comun de „familie”. Când Hafez al Assad s-a căsătorit cu Anisa Makhlouf clanul primei doamne a asumat o amplă putere. Rami Makhlouf este dovada: el domină Banca Imobiliară, de stat, şi deţine prin Syriatel monopolul asupra telecomunicaţiilor.

Puţinii oameni de afaceri străini care s-au aventurat să investească în Siria i-au plătit toţi un comision lui Makhlouf. Rami este prieten din copilărie cu Bashar iar fratele său, Hafez Makhlouf, este directorul Departamentului general pentru securitate şi şeful servciilor secrete din Damasc.

Completează cercul, fratele mai mic al lui Bashar, Maher al Assad, care a asumat conducerea militară a reprimării, iar analiştii îl consideră, alături de Rami Makhlouf /cu care are afaceri/, vocea dominantă în familie, rezervându-i preşedintelui Bashar un loc marginal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata