Cum explică ministrul Tabără preţul ridicat al cartofilor noi: „Cetăţeanul a suflat peste ei în fiecare dimineaţă”

– Preţul cartofilor ar mai putea scădea în acest an, pentru că suprafeţele cultivate se apropie de limita superioară, a declarat joi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, scrie[block]0[/block]

„În acest an, ne apropiem de limita superioară de cultivare la cartof, pe toate cele trei categorii. În mod sigur va fi o ofertă bună în piaţă. Să nu ne aşteptăm însă la o scădere a preţului foarte mult, pentru că noi nu suntem o insulă în marea asta internaţională„, a spus Tabără.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii spune că este normal ca preţul cartofilor noi care apar acum să fie de zece ori mai mare pentru că „cetăţeanul a suflat peste ei”. „Primul cartof nou care apare acum va fi de zece ori mai scump, pentru că e normal să fie aşa. A fost plantat în martie, a fost protejat, în fiecare dimineaţă a mers cetăţeanul acela şi a suflat peste el”, a afirmat ministrul.

În primele patru luni ale acestui an preţul mediu al cartofilor a crescut cu peste 30%, după ce anul trecut s-a majorat cu 45%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, este de părere că pe piaţa cartofilor şi cea a fructelor şi legumelor proaspete evaziunea fiscală este de 80-90%. „Cel mai mult au crescut preţurile pe piaţa nefiscalizată, comparativ cu piaţa fiscalizată. Piaţa nefiscalizată împinge preţurile în sus. Toată lumea se uită la cartofi, dar pe piaţa cerealelor preţurile au crescut mult mai mult, ceea ce se reflectă în scumpirea cărnii şi a laptelui”, a declarat pentru gândul Sorin Minea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.