Garanţii de 1,65 de miliarde de euro pentru mediul de afaceri şi agricultură

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat garanţii pentru IMM-uri în valoare de 1,65 de miliarde de euro, susţinând credite de 3,1 miliarde euro pentru mediul de afaceri şi agricultură, a declarat, joi (12 mai) , directorul executiv coordonator al FNGCIMM, Gheorghe Pană.

„În această perioadă se prevede o nevoie de garantare a creditelor, în condiţiile în care resursele financiare şi capitalul de finanţare din surse proprii, dar şi capacitatea de îndatorare au înregistrat o scădere din cauza crizei.

Fondul va garanta orice tip de beneficiar din categoria IMM-urilor, garanţia maximă fiind de 80%, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro. Până în prezent Fondul a acordat garanţii pentru IMM-uri de 1,65 de miliarde de euro, susţinând credite de 3,1 miliarde euro pentru mediul de afaceri şi agricultură”, a spus Gheorghe Pană, la o conferinţă privind creditarea în agricultură.

Acesta a precizat că FNGCIMM mai are programe cu garanţii guvernamentale sau cu garanţii acordate din fondurile de administrare, aici fiind vorba şi de accesarea fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

„În baza programului Sapard şi FEADR, în perioada 2006-2010, Fondul a acordat garanţii de 600 de milioane de lei susţinând credite de 900 de milioane de lei.

De asemenea, sunt acordate garanţii la credite pentru accesarea fondurilor de pescuit 2007-2013 pe proiectele eligibile. Acesta va fi scadent la 31 decembrie 2015, iar atunci riscul de creditare va fi preluat din surse proprii. Pe aceste investiţii, comisionul de garantare este 1% anual din valoarea garanţiei”, a subliniat Pană.

Potrivit sursei citate, din 2010, când a debutat Programul Operaţional de Pescuit în România, şi până în prezent, au fost acordate garanţii de 5 milioane de euro pe proiectele eligibile din acest program.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.