Ieşirea din recesiune nu va atrage o creştere a nivelului de trai, a declarat Liviu Voinea

1

Ieşirea din recesiune a economiei româneşti nu reprezintă o bază solidă pentru reluarea unei creşteri sustenabile şi nu se va resimţi în puterea de cumpărare sau în nivelul de trai, însă este un semnal psihologic potrivit, a declarat, vineri (13 mai), directorul Grupului de Economie Aplicată, analistul economic Liviu Voinea.

„Este o statistică ce nu spune mare lucru. Orice evoluţie în cadrul a 1% nu are cum să se reflecte asupra nivelului de trai, asupra puterii economice sau a revenirii industriei. Cu o creştere de 1,6% în primul trimestrul din 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, ne găsim încă sub nivelul de atunci. Este, însă, o ştire bună la nivel psihologic.

Dar nu înseamnă mare lucru deoarece nu este bază solidă pentru reluarea creşterii sustenabile. Nu sunt încă premisele pentru a identifica un trend. Am ieşit din recesiune, dar nu şi din criză’, a afirmat Liviu Voinea.

Analistul economic a precizat că pentru a avea o creştere a economiei care să se reflecte în nivelul de trai, aprecierea ar trebui să fie de 4%.

‘Pentru a avea o creştere resimţită asupra nivelului de trai, a puterii de cumpărare şi a industriei ar trebui să ne apropiem de ritmul de creştere potenţial al României, de 4%’, a menţionat analistul economic.

Institutul Naţional de Statistică /INS/ a anunţat vineri primele estimări privind PIB în trimestrul I 2011, care a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier).

Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, PIB a înregistrat o creştere cu 1,6% pe seria brută şi cu 0,3% pe seria ajustată sezonier.

Acesta este al doilea trimestru de creştere economică, după ce în ultimul trimestru din 2010 a fost consemnată o creştere de 0,1% comparativ cu trimestrul anterior.

Tehnic, ieşirea din recesiune presupune creştere economică în două trimestre consecutive faţă de trimestrele precedente.

Economia României a intrat în recesiune în urmă cu doi ani, după ce a înregistrat o scădere consecutivă a PIB-ului în primul trimestru din 2009 şi în ultimul trimestru al anului 2008.

Citește și
1 Comentariu
  1. br spune

    Cine mai esti si tu ma…. Liviu Voinea ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.