Internetul şi locurile publice, „noile fortăreţe” ale homofobiei

Homofobia pe Internet a crescut în amploare, se spune în raportul anual al asociaţiei SOS-Homofobia care menţionează creşterea îngrijorătoare a mărturiilor legate de ameninţări şi agresiuni fizice în 2010.

În ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva homofobiei, la 17 mai, raportul asociaţiei, care arată cea mai mare creştere din ultimii 15 ani a relatărilor despre acte homofobe (1.483,+18%), precizează că homofobia pe Internet a crescut cu peste 66%, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri.

Astfel, 21% dintre mărturii relatează acte de homofobie din partea internauţilor şi chiar a responsabililor de site-uri, adesea de orientări religioase sau de extremă-dreapta, potrivit raportului. Insulte, hărţuire, şantaj sau ameninţări, Internetul reprezintă unul din ultimele bastioane „unde se poate exprima public o homofobie decomplexată”, se spune în raport.

„Internetul se dovedeşte o armă redutabilă atunci când este vorba de atacuri la persoană împotriva celor care fac parte din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali)”, unii căzând pradă depresiilor ca urmare a atacurilor repetate pe blogurile sau site-urile lor”, potrivit aceleiaşi surse.

Stéphane, 54 de ani, care lucrează în domeniul hotelier în Corsica, a fost victima unor asemenea ameninţări. „Hitler nu şi-a dus la capăt planurile” în privinţa homosexualilor şi a evreilor: este genul de mesaje pline de ură pe care le-a primit pe un site de socializare pentru heterosexuali şi homosexuali.

După Internet, urmează locurile publice, cu o rată a relatărilor de acte homofobe de 13%, marcând o „creştere fără precedent” (+43 %) a numărului de cazuri semnalate. În total, aproape un caz de homofobie din cinci are loc în locurile publice, precum şi peste jumătate din agresiunile fizice, conform raportului.

Ele se produc pe stradă, în mijloacele de transport în comun, dar şi în locuri frecventate numai de gay. „Homofobia se dezvoltă în contexte care permit păstrarea anonimatului, în care homofobii consideră că riscă foarte puţin, deci nu este surprinzător că acestea au devenit fortăreţe ale homofobiei”.

Homofobia se caracterizează cel mai adesea prin insulte, dar şi agresiunile fizice au cunoscut o „creştere fără precedent”, de la 88 la 142 (peste 42%).

„Există o vizibilitate tot mai mare a homosexualilor în societate, dar şi o intensificare a homofobiei”, explică Bartholomé Girard, preşedintele SOS-Homofobia. În general, bărbaţii sunt cel mai mult agresaţi (75%), dar nici lesbienele nu sunt scutite (23%, în creştere cu 60%), sau transsexualii, 2%.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.