Putin, adresantul real al criticilor lui Medvedev privind presiunile la adresa justiţiei ruse?

În cadrul unei recente şedinţe pe marginea problemelor din justiţia rusă, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a lansat în mod inopinat critici la adresa înalţilor funcţionari de stat care fac presiuni asupra judecătorilor şi care trimit mesaje „cu rugămintea de a asigura o instrumentare obiectivă şi completă a cazului, de a-l lua sub control personal”.

Medvedev a propus ca aceste „rugăminţi” scrise să fie date publicităţii, fără a preciza, totuşi, ce ar trebui făcut în cazul apelurilor telefonice de acest gen. Mulţi analişti au presupus imediat că este vorba despre cel mai cunoscut proces – cazul „Iukos”, notează site-ul analitic rusesc Politkom.ru.

În perioada când se judeca dosarul „Iukos”, un mare scandal provocase interviul acordat de Natalia Vasilieva, asistenta judecătorului care instrumenta cazul, Viktor Danilkin.

În interviu, Vasilieva afirmase că asupra şefului său s-au făcut presiuni permanente şi, în general, nu el a emis sentinţa. În pofida faptului că aceste afirmaţii au fost infirmate atât de judecător, cât şi de reprezentanţii Judecătoriei Hamovniceski unde se instrumenta cazul, Danilkin nu a contestat afirmaţiile Nataliei Vasilieva şi pe cale juridică, limitându-se la a le cataloga exclusiv verbal drept „calomnie”.

În legătură cu verdictul în cazul „celui de-al doilea dosar Iukos” presa rusă a amintit şi de declaraţiile dure făcute de premierul Vladimir Putin în ajunul Anului Nou, care îl declarase practic vinovat pe Mihail Hodorkovski înainte de formularea sentinţei judecătoreşti. Mai mult decât atât, Putin îl acuzase pe Hodorkovski de infracţiuni care în cadrul celui de-al doilea dosar nici măcar nu erau analizate, subliniază Politkom.ru.

De aceea, mulţi l-au considerat tocmai pe Vladimir Putin adresantul declaraţiei lui Medvedev. Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, atunci cuvintele preşedintelui rus, conform cărora „practica intervenţiilor s-a înrădăcinat foarte adânc”, poate fi considerată o adevărată ameninţare.

„Schimbul de mesaje /între oficiali şi judecători/ a fost mulţi ani un lucru ţinut secret, astfel că intervenţiile nu influenţau reputaţia persoanelor care interveneau. Pentru majoritatea politicienilor, problema reputaţiei trebuie să fie una prioritară, o condiţie esenţială pentru a rămâne în slujba statului.

Propun să se discute posibilitatea dezvăluirii unor asemenea solicitări-intervenţii pe lângă judecătorii de toate nivelurile”, a declarat Medvedev.

Desigur, comentează Politkom.ru, unii ar putea afirma că Medvedev, după cum a spus textual, a avut în vedere tocmai „politicieni” la plural. Însă, nu este o întâmplare că mulţi politologi afirmă de ceva vreme că, politicieni cu adevărat publici, pentru care este într-adevăr importantă reputaţia, rămân în prezent doar două persoane în Rusia: Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev însuşi.

Doar pentru ei doi este importantă cota de popularitate, doar ei au şanse evidente la preşedinţia ţării în urma alegerilor din 2012.

Însă, este clar că Dmitri Medvedev nu se poate ameninţa pe sine însuşi în legătură cu divulgarea propriilor intervenţii pe lângă justiţie.

Chiar dacă asemenea intervenţii au existat, în mod evident ele nu sunt, în viziunea lui Medvedev, acte de corupţie. Prin urmare, rămâne un singur adresant al mesajului lui Medvedev: acesta este premierul Putin, care după sărbătorile din mai a demarat un proiect evident electoral, Fontul Popular, conchide Politkom.ru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.