Statele Unite plănuiesc să desfăşoare sistemul antirachetă în Europa de facto

Statele Unite ale Americii implementează deja sistemul lor de apărare antirachetă în Europa, fără să aştepte un acord cu Rusia, a declarat trimisul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat miercuri de Ria Novosti.

România a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu Statele Unite pentru implementarea un sistem american de interceptoare de rachete, la o fostă bază aeriană sovietică de pe teritoriul său.

Ulterior, Moscova a solicitat de urgenţă garanţii juridice din partea Statelor Unite că scutul american antirachetă în Europa nu va avea drept ţintă forţele strategice nucleare ale Rusiei.

„Am văzut încă o dată că Statele Unite plănuiesc să desfăşoare sistemul antirachetă de facto, fără a aştepta sfârşitul discuţiilor [privind apărarea antirachetă] cu Rusia, aşa cum o arată situaţia tratatului cu România”, a declarat Rogozin jurnaliştilor, după o reuniune recentă la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia.

Rogozin declarase săptămâna trecută că Rusia va coopera cu NATO doar în privinţa unui proiect comun de apărare anti-rachetă european, fără a fi însă parte dintr-un sistem de apărare antirachetă american în Europa.

Rusia şi NATO au convenit să coopereze cu privire la un sistem european anti-rachetă la summitul de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insistă însă asupra faptului că ar trebui să existe două sisteme independente, care schimbă informaţii, în timp ce Rusia favorizează ideea unui sistem comun cu interoperabilitate completă.

Moscova doreşte urgent să primească garanţii juridice din partea Statele Unite că sistemul de apărare antirachetă american din Europa nu va avea drept ţintă forţele nucleare strategice ale Rusiei, declarase Ministerul rus de Externe.

Statele Unite au ajuns la un acord cu România pentru amplasarea unui sistem de interceptoare de rachete, la o bază aeriană din partea de sud a ţării, care va fi parte a unui scut de apărare antirachetă, primul de acest fel desfăşurat în Europa.

Rusia continuă să monitorizeze cu atenţie desfăşurarea de elemente ale sistemului de apărare antirachetă american în România, a mai declarat Ministerul rus de Externe.
„În această situaţie, necesitatea garanţiilor juridice oferite Statele Unite, că sistemul de apărare antirachetă nu va fi îndreptat împotriva forţelor nucleare strategice ale Rusiei devine cu atât mai importantă”, se precizează în declaraţie.

„Această problemă ar trebui să fie rezolvată rapid. Mai mult decât atât, suntem siguri că este necesar … să se înceapă coordonarea conceptului şi arhitecturii sistemului european de apărare antirachetă, cât mai curând posibil”, se mai spune în declaraţie.

„Spunem cu părere de rău că măsurile practice pentru a crea segmentul european al scutului global de apărare antirachetă al Statelor Unite sunt luate fără a lua în considerare dialogul ruso¬american cu privire la problema anti-rachetă, creat la iniţiativa preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, şi munca depusă în cadrul summitului Consiliului Rusia-NATO de la Lisabona, menit să elaboreze un sistem european de apărare antirachetă”, subliniază declaraţia citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.