EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Ucraina se pregăteşte pentru „Ziua Mâniei”

0

O acţiune de protest pe termen nedeterminat, denumită „Ziua Mâniei”, va începe sâmbătă în Ucraina. Participanţii ei vor fi sindicatele, organizaţiile de veterani, mişcarea civilă „Cauza comună” şi cetăţenii simpli nemulţumiţi de politica socio-economică a autorităţilor.

Săptămâna viitoare, de joi, la aceştia se vor ralia oamenii de afaceri, sub lozinca „Înainte!”. Experţii au opinii diferite în ceea ce priveşte rezultatele protestelor, dar constată o stare îngrijorătoare în cadrul societăţii.

Unul dintre liderii „Cauzei comune”, Aleksandr Daniliuk, a explicat pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta că scopul protestelor este de „a pune capăt pseudoreformelor lui Ianukovici¬Azarov şi de a reda cetăţenilor dreptul la alegeri democratice şi regulate”. Chiar dacă aceste obiective găsesc ecou în lozincile opoziţiei, ai cărei reprezentanţi consideră de asemenea că parlamentul a schimbat ilegal data alegerilor din primăvara lui 2011 pentru toamna lui 2012, membrii „Cauzei comune” neagă în mod categoric dependenţa lor politică faţă de vreun partid, subliniind că este vorba de „un amplu protest popular”.

Sociologii au atenţionat în repetate rânduri în legătură cu amplificarea atitudinilor de protest şi agresivităţii în societate. La sfârşitul lui martie, când profesorii ucraineni au ieşit în stradă, pentru prima dată în istoria independentă a Ucrainei, sociologii au dezvăluit informaţii îngrijorătoare: aproape 78% dintre cetăţeni sprijină acţiunile profesorilor, iar peste 45% au declarat că sunt gata să participe la asemenea acţiuni.

Printre cele mai grave probleme care sunt capabile să stârnească „mânia populară” respondenţii au enumerat atunci scumpirea vertiginoasă a preţurilor la mărfuri şi servicii, precum şi a tarifelor la energie electrică, la gaz şi la servicii comunale, întârzierile la plata salariilor, şomajul, nivelul extrem de idicat al corupţiei, precum şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor civile. Toate acestea ar fi consecinţe directe ale reformelor economice demarate de putere.

În opinia politologului Viktor Ciumak, în realitate protestul populaţiei este determinat nu de reforme, ci de conştientizarea faptului că puterea doar se ascunde în spatele lozincii reformelor, punând exclusiv pe umerii populaţiei povara fiscala şi, în acelaşi timp, reducând cercul libertăţilor şi drepturilor civile. Cu o lună înainte s-a aflat că în ultimul an numărul de miliardari ucraineni s-a triplat, în timp ce 60% din populaţie a sărăcit substanţial.

Comentând situaţia din Ucraina, politologul Igor Jdanov o cataloghează drept „explozibilă”: toate regiunile şi diverse pături ale populaţiei sunt gata să se ridice împotriva grupului de oligarhi care se asociază cu puterea.

În acest context, Nezavisimaia Gazeta aminteşte că, în toamna lui 2010, circa 35% dintre ucraineni erau dispuşi să suporte greutăţi materiale, dacă nu de dragul reformelor, atunci pentru menţinerea unei situaţii paşnice în ţară, în timp ce în luna aprilie a acestui an numărul celor „răbdători” s-a redus la 23%.

Reprezentanţii puterii explică diferit actuala situaţie din Ucraina, continuă ziarul rus. Partidul Comunist, care face parte din majoritatea parlamentară proprezidenţială, sprijină criticile societăţii la adresa guvernului. Comuniştii s-au raliat la o serie de acţiuni de protest care, potrivit experţilor, se desfăşoară în utima vreme cam de opt ori pe zi. Comuniştii au sprijinit chiar şi cererile opoziţiei privind o serie de demisii în cadrul guvernului.

Premierul Serghei Tighipko, cel considerat responsail pentru aceste reforme, cataloghează poziţia comuniştilor drept „speculativă”. Tighipko este de părere că dezamăgirea ucrainenilor în modernizarea economiei este determinată nu de programul reformelor în sine, ci de corupţia la toate nivelurile.

„Reformele nu se bucură de sprijinul populaţiei pentru că puterea le solicită oamenilor să rabde, însă în acelaşi timp oamenii văd că puterea însăşi nu este nevoită să strângă cureaua”, declară premierul ucrainean.

În ceea ce-i priveşte pe politicienii din echipa preşedintelui Ianukovici, aceştia explică situaţia din societate prin intervenţia forţelor străine, care ar fi interesate în realizarea în Ucraina a scenariului din ţările nord-africane.

„Deţin informaţii conform cărora şi /George/ Soros ar fi alocat anumite sume pentru a pregăti în Ucraina un grup de băieţi care, după modelul Africii de Nord, să lanseze în ţara noastră tot felul de „proiecte”, a declarat recent liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Aleksandr Efremov.

Politologul Ciumak respige, însă, ideea unei intervenţii din exterior. „Cu asemenea reforme pe care le desfăşoară puterea ucraineană nu este nevoie de bani şi eforturi suplimentare pentru a scoate oamenii în stradă”, a subliniat politologul.

Mulţi experţi remarcă dezbinarea din cadrul grupurilor protestatare şi lipsa unor noi lideri politici naţionali. Astfel, sociologul Andrei Bâcenko prognozează că acţiunile din mai vor constitui vârful protestelor, după care se va înregistra o diminuare a atitudinilor de revoltă în societate.

Unii politologi, însă, sunt de părere că escaladarea tensiunilor va continua: dacă puterea nu va lua măsuri, nu va renunţa la represalii la adresa opoziţiei şi nu va demara reforme economice serioase, adevărata revoltă ar putea avea loc abia peste un an, în ajunul alegerilor parlamentare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.