Verzii cer stoparea proiectului Roşia Montană

0

Proiectul exploatării de la Roşia Montană nu este în interesul României şi rapoartele întocmite până în prezent arată acest lucru, au arătat joi liderii verzilor din România, în cadrul conferinţei cu tema „Protecţia Mediului Înconjurător”, organizată de Institutul Verde.

Vicepreşedintele Partidului Verde, Georgeta Ionescu, a arătat că autorităţile statului dau dovadă de inconştienţă prin ignorarea sau omiterea elaborării de planuri pentru prevenirea şi combaterea dezastrelor, în general, iar în privinţa proiectului „Roşia Montana Gold Corporation”, rapoartele publicate de profesionişti în domeniu sunt relevante pentru stoparea proiectului, luând în considerare dezastrul ecologic care s-ar produce.

Ionescu a spus că tehnologia celor de la RMGC se bazează pe folosirea cianurii şi există riscuri foarte mari asupra populaţiei şi mediului înconjurător.

„Solicităm că proiectul Comisiei parlamentare de anchetă din 2003 trebuie să fie dat publicităţii şi considerăm că atribuirea unor licenţe de explorare şi exploatare, ca şi orice concesiune a rezervelor din subsolurile României, trebuie să se facă prin licitaţie publică.

Statul trebuie să aibă în vedere ca niciun fel de licenţă de exploatare a resurselor minerale să nu se acorde fără cerinţa expresă ca procesele tehnologice folosite să fie certificate ecologic. Trebuie făcute studii de impact bazate pe o expertiză reală şi nu dictate de interese economice de grup”, a declarat George Ionescu.

Liderul verzilor a cerut Guvernului să asigure în integralitate respectarea legislaţiei în vigoare, care, în opinia sa, a fost repetat încălcată în procedurile de avizare pentru proiectul Roşia Montană.

„Solicităm Guvernului să ia decizia interzicerii introducerii cianurii la exploatarea aurului şi argintului, aplicând în fapt rezoluţia Parlamentului European. Solicităm să fie protejată istoria noastră de 2000 de ani”, a completat vicepreşedintele Partidului Verde.

Preşedintele Fundaţiei Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, a criticat la rândul său acest proiect şi a combătut studiul elaborat pe marginea documentului elaborat de compania interesată. El a susţinut că datele din studiu privind spaţiul de depozitare a deşeurilor, volumul iazului de decantare, şi alte aspecte scrise în studiu nu corespund realităţii.

„Dacă suprafaţa barajului va avea 600 de hectare, va rezulta peste un milion cubi de mizerie care va avea ca efect distrugerea biodiversităţii, inclusiv în Delta Dunării. (…) În acest studiu sunt lansate minciuni privind valoarea metalelor adiacente zăcămintelor de aur şi argint. Contractul este secretizat şi acest lucru ne coaguluează concluzia că acolo s-a strecurat o anumită complicitate. Solicităm ca proiectul Roşia Montana să fie stopat „, a spus preşedintele fundaţiei.

Nicolae Rădulescu-Dobrogea a spus că, dacă proiectul va fi derulat, vor fi aduse zilnic în zonă 40 de tone de cianură care ar afecta sănătatea mediului şi al localnicilor.

„Acidul cianhidric care se degajă, aşa cum spun susţinătorii proiectului, presupune că nu otrăveşte, dar se va duce în atmosferă şi de aceea se va strica echilibrul natural’, a spus preşedintele fundaţiei.

Liderii verzilor doresc ca zona Roşia Montana să fie introdusă în Patrimoniul UNESCO.

La conferinţă a fost prezent şi fost ministru Marcian Bleahu, care a vorbit despre evoluţia geologică a zonei şi şi-a exprimat părerea că din informaţiile sale acolo nu ar exista zăcăminte de aur şi argint atât de mari.

Institutul Verde a luat fiinţă anul trecut la iniţiativa unui grup de activişti ecologişti, oameni de ştiinţă şi universitari şi îşi propune să apere şi să promoveze valorile ecologiei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.