WikiLeaks: Fostul colaborator al lui Assange a suferit un şoc cultural la Moscova

Programatorul german Daniel Domscheit-Berg, care timp de mai mulţi ani a fost mâna dreaptă a lui Julian Assange, fondatorul controversatului site WikiLeaks, şi¬a exprimat regretul că au acordat puţină atenţie Rusiei în cadrul proiectului lor.

Amintindu-şi de experienţa scurtă la Moscova, el scrie în cartea sa „Inside WikiLeaks: My Time at the World”s Most Dangerous Website” că la fiecare pas în capitala rusă era câte o „ştire bombă” – remarcă joi tabloidul Komsomolskaia Pravda.

Daniel Domscheit-Berg a stat o lună în 2008 la Moscova, unde a coordonat lucrările pentru deschiderea unui centru informatic în cadrul complexului de afaceri Moscow City.

În acest timp, spune el, a experimentat un adevărat şoc cultural, în special urma modului în care se circulă pe străzile moscovite – murea de frică traversând sau pe banca din spate a unui taxi. Când a plecat din Rusia avea nervii zdruncinaţi, susţine el.

La birou rămânea până noaptea târziu, deoarece i s-au atribuit cele mai multe responsabilităţi, dar nu din răutate, ci pentru că ruşii cu care lucra aveau cea mai mare încredere în el, fiindcă era străin.

Lucrurile se complicau şi din cauza faptului că muncitorii se străduiau din răsputeri să compromită echipamente în valoare de circa 1 milion de dolari. El îşi mai aminteşte că muncitorii, care erau plătiţi foarte prost, ascundeau molozul pe unde apucau.

Urmărind de la geamul biroului său construcţia Moscow City – un ambiţios proiect al autorităţilor municipale – Domscheit-Berg spune că, de fapt, vedea cum imigranţii moldoveni creau noua faţă a Moscovei, cea a unui centru fastuos de afaceri.

Timp de o lună cât a stat, îşi mai aminteşte el, 50 de muncitori angrenaţi în construcţii au murit în diferite accidente de muncă. Muncitorii, preponderent moldoveni, trăiau într-un fel de orăşel de containere, asemănător cu satele tipice ruseşti, doar că, spre deosebire de acestea, era înconjurat cu sârmă ghimpată.

Lipsa de maniere a conducătorilor auto l-a dat însă gata. Fostul colaborator al lui Assange povesteşte că o dată, afându-se în autoturismului unui rus, s-a ţinut atât de tare de mânerul uşii încât a fost la un pas de a-l rupe.

Şoferul conducea pe ulicioarele moscovite ca un nebun, făcând depăşiri neregulamentare şi susţinând întruna că „are o scrisoare de la şeful poliţiei din Moscova în care se spune negru pe alb că nimeni nu are voie să se atingă de eľ.

Programatorul german a fost uimit şi de „dărnicia” unui colaborator al său rus, care împroprietărise pe fiecare din cele patru amante ale sale cu câte un apartament şi un autoturism.

Daniel Domscheit-Berg – aminteşte Komsomolskaia Pravda – s-a întâlnit cu Julian Assange în 2007 şi a decis să participe la proiectul WikiLeaks percepându-l ca pe o luptă pentru perfecţionarea lumii.

Dacă la început l-a idolatrizat pe Assange, acum îl acuză de sete de faimă şi îmbogăţire. În septembrie 2010, el a părăsit cu scandal proiectul, luând cu sine 3.500 de documente secrete. În luna ianuarie a acestui an, a înfiinţat propria alternativă la WikiLeaks – OpenLeaks – dar care nu a publicat nimic notabil până în prezent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.