Corupţia l-a învins pe vicepremierul ceh Radek John

Vicepremierul ceh Radek John, liderul celei mai mici formaţiuni din cadrul coaliţiei aflate la guvernare, şi-a anunţat săptămâna aceasta demisia.

El şi-a argumentat gestul prin faptul că lupta sa anticorupţie nu a găsit sprijin din partea colegilor săi din guvern.

Analiştii, însă, sunt de părere că demisia lui John are legătură directă cu seria de scandaluri din jurul partidului său, chiar dacă acesta şi-a proclamat drept obiectiv principal tocmai lupta anticorupţie, notează cotidianul rus Kommersant.

Dându-şi demisia, Radek John a declarat că nu a putut organiza o luptă eficientă împotriva corupţiei, din cauza piedicilor puse chiar de colegii săi din coaliţie. Însă, după cum a amintit John, partidul său ‘Afaceri Publice’, întemeiat în 2001, s-a lansat în campania electorală de anul trecut cu un ţel precis: să stârpească fenomenul corupţiei din ţară, mai ales ca la acest capitol Cehia se află printre primele 50 de ţări ale lumii.

În aprilie, Radek John fusese înlăturat cu scandal şi din postul de ministru de interne al Cehiei, aminteşte Kommersant. După cum explicase premierul ceh Petr Necas, de-a lungul întregul an după alegerile parlamentare, Radek John, era în acest minister doar un personaj de faţadă, toate problemele fiind administrate de fapt de adjunctul său din partid şi sponsorul său principal Vít Bárta. În repetate rânduri Barta desfăşurase şedinţe ale conducerii Ministerului de Interne chiar acasă la el, fără a-l invita pe ministru. ‘Practic, toate problemele legate de Ministerul de Interne trebuia să le rezolv cu Bárta, chiar dacă oficial el este ministru al transporturilor, nu de interne’, declarase premierul la începutul lui aprilie, atunci când i-a demis întâi pe John, apoi pe Barta.

La aceste schimbări radicale din cadrul guvernului ceh au contribuit major informaţiile apărute în ziarul Dnes, care publicase textul unui discurs al lui Barta, pe care acesta îl susţinuse în urmă cu doi ani în cadrul firmei de pază şi protecţie şi de detectivi particulari ABL, pe care Barta o înfiinţase şi o condusese înainte de cariera sa politică şi care i-a permis să devină sponsorul partidului ‘Afaceri publice’. În timpul şedinţei de la firmă, Barta declarase deschis că pentru ca firma să aibă succes maxim în afaceri, este necesar ca agenţi ai săi să fie infiltraţi în organisme ale puterii. Într¬adevăr, după ce Vít Bárta şi câţiva dintre partenerii săi au ajuns în guvern, afacerile ABL s-au lansat cu şi mai mare succes, subliniază cotidianul rus.

Jurnaliştii cehi au descoperit şi alte fapte interesante. De exemplu, că detectivii de la ABL adunau materiale compromiţătoare la adresa politicienilor. De asemenea, doi colegi de partid ai lui Vít Bárta, membri ai parlamentului, au recunoscut că au primit de la acesta plicuri cu bani, pentru loialitate. Ambii deputaţi au fost demişi imediat din partid.

Pe fondul tuturor acestor dezvăluiri, Vít Bárta a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de ministru al transporturilor, iar săptămâna aceasta a declarat că-şi retrage candidatura la preşedinţia partidului ‘Afaceri publice’, pentru a-l sprijini în alegerile interne pe actualul lider Radek John.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.