Cum se irosesc banii de autostrăzi: se plăteşte de două ori acelaşi serviciu!

Compania naţională de drumuri plăteşte de două ori acelaşi serviciu de evaluare a terenurilor expropriate pentru patru sectoare de autostradă din vestul ţării. Noua lege care reglementează procedurile de expropriere este, astfel, încălcată. România ar putea pierde fonduri europene de peste 100 de milioane de euro, relatează [block]0[/block]

La sfârşitul anului trecut, evaluarea proprietăţilor afectate de cele patru proiecte de autostrăzi era în mare parte completă, recepţionată şi achitată de beneficiarul CNADNR. Procedura urmase întocmai legislaţia în vigoare la acel moment – mai exact Legea 198/2004 privind procedurile de expropiere a imobilelor afectate de lucrări la drumuri naţionale, judeţene şi locale. De evaluare se ocupaseră firmele timişorene „Expertus” SRL şi „Ventra Project Management” SRL – asociată cu avocatul Dumitru Ganţ, unul dintre specialiştii angajaţi de CNADNR pentru consultanţa juridică în privinţa expropierilor.

Tot la sfârşitul anului trecut, însă, statul a ajuns la concluzia că valoarea despăgubirilor este prea mare. Drept urmare, în decembrie 2010, Legea 198/2004 este abrogată prin Legea 255/2010. Noua lege stabileşte clar la articolul 31 că „orice documentaţie tehnică sau de evaluare realizată ori aflată în curs de realizare la data intrării în vigoare a prezentei legi se consideră valabilă„.

Legea ignorată

Deşi legea spune că evaluările deja întocmite rămân valabile, la 1 aprilie 2011, CNADNR publică în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) invitaţia de participare nr. 287470 care avea ca obiect servicii de evaluare/reevaluare a imobilelor afectate de expropieri. Suma: 125.000 de euro, bani proveniţi din bugetul de stat.

Anunţul, intenţionat evaziv, se referea chiar la proprietăţile afectate de cele patru proiecte de autostrăzi (Orăştie-Deva, Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva şi Nădlac-Arad), proprietăţi care fuseseră deja evaluate de „Expertus” şi „Ventra”. Întâmplător sau nu, firma câştigătoare a licitaţiei este aceeaşi „Expertus” SRL, care este, astfel, plătită a doua oară pentru acelaşi serviciu prestat – prima dată din bani europeni, a doua oară din bani publici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.