EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Europa avansează către sfârşitul călătoriei fără paşaport pe fondul unei dispute privind imigraţia

0

Într-o lovitură serioasă dată uneia dintre pietrele de temelie ale unei Europe unite şi integrate, miniştrii de interne din statele membre ale UE s-au angajat joi într-o revizuire radicală a regimului de călătorii fără paşaport, cunoscut sub numele de sistemul Schengen, pentru a permite celor 26 de guverne participante să restabilească controalele la frontieră, scrie The Guardian în ediţia din aceeaşi zi.

De asemenea, oficialii s-au pus de acord asupra combaterii imigraţiei, prin presarea în privinţa unor „acorduri de readmisie” cu ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în vederea trimiterii refugiaţilor înapoi în ţările de origine.

Schimbare de politică a fost promovată de către Franţa şi Italia, care s-au panicat în ultimele săptămâni în privinţa unui mic aflux de refugiaţi din Tunisia. Cu toate acestea, 15 din cele 22 de state

ale UE care au aderat la Schengen au sprijinit ideea, faţă de doar 4 care s-au opus, potrivit oficialilor şi diplomaţilor prezenţi. Problema va fi discutată din nou în cadrul unui summit al premierilor şi preşedinţilor din UE luna viitoare.

În plus, „reformarea” sistemului Schengen trebuie să treacă în mod necesar şi prin Parlamentul European, unde va întâmpina probabil o rezistenţă puternică în ceea ce priveşe responsabilizarea guvernelor naţionale de a reinstitui controalele la graniţe.

Regiunea în care nu se efectuează în prezent controale la frontieră cuprinde în acest moment un spaţiu în care trăiesc peste 400 de milioane de persoane, din 22 de ţări ale UE, dar şi din Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Zona se extinde din Portugalia, la vest, până la frontiera cu Rusia de la Marea Baltică, şi de la Reykjavik la nord, la graniţa Turciei cu Grecia la sud.

Acordul miniştrilor de interne cu privire la limitarea libertăţii de a călători vine în contextul în care dreapta naţionalisto-extremisă, care influenţează din ce în ce mai mult politicile în Europa, a înregistrat o victorie notabilă în Danemarca, care a anunţat ca va reintroduce în mod unilateral controalele la frontierele sale cu Germania şi Suedia. Guvernul minoritar de centru-dreapta de la Copenhaga a capitulat în faţa naţionaliştilor ostili imigraţiei din Partidul Popular Danez, pentru a-şi asigura sprijinul parlamentar pentru politicile privind bugetul, asistenţa socială şi pensionarea.

Pe de altă parte, în pofida unei stări de spirit ostile imigraţiei în rândul liderilor europeni, decizia danezilor i-a uimit pe mulţi, în condiţiile în care ea a fost luată cu doar câteva ore înainte de o întâlnire de urgenţă a UE dedicată imigraţiei şi regimului Schengen. În aceste condiţii, guvernul german s-a plâns de faptul că deschidea frontierelor nu ar trebui să fie „sacrificată din motive politice interne”.

Comisia Europeană a declarat că va examina decizia danezilor pentru a vedea dacă ea respectă normele Schengen, iar în Parlamentul European au existat cereri ca Danemarca să fie exclusă din spaţiul Schengen. Guvernul danez a promis că controalele vamale şi de frontieră nu se vor extinde şi la controlul paşapoartelor şi că acesta rămâne în conformitate cu normele Schengen. Pe de altă parte, Danemarca are deja cele mai dure legi anti-imigraţie din Europa, iar guvernul a declarat că întoarcerea permanentă la controalele la nivel naţional are ca scop combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Cu toate acestea, schimbarea bruscă din Danemarca, precum şi noile limitări impuse liberei circulaţii, subliniază modul în care o extremă-dreapaă eurofobă, care a renăscut în întreaga UE, traduce succesul de la urne în victorii de politici.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.