FMI obligă România să exporte gazele ieftine

– Guvernul s-a angajat în faţa finanţatorilor externi că va lua toate măsurile necesare pentru ca ţara noastră să poată exporta gazele de producţie internă începând de anul viitor. Exportul ar însemna ca populaţia şi firmele din România să consume mai multe gaze importate din Rusia, care costă de două ori mai mult decât resursele interne.

În condiţiile în care 80% din consumul naţional de gaze reprezintă resurse de producţie internă, românii încă au avantajul unui preţ mult mai redus faţă de restul europenilor, întrucât piaţa este reglementată, iar companiile nu-şi pot impune preţul după pofta inimii.

Însă, în urma discuţiilor cu FMI, Guvernul s-a angajat să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că va fi posibil până la sfârşitul anului 2012 exportul de gaze prin conducta Szeged-Arad, care în prezent permite doar importuri din Ungaria. Acest lucru va însemna ca populaţia şi firmele din România să consume mult mai mult gaz de import, iar facturile să fie majorate considerabil.

Reamintim că preţul gazelor de producţie internă este de circa 165 de dolari pe mia de metri cubi, gazele ruseşti costă peste 400 de dolari, iar la bursele de gaze din centrul şi vestul Europei preţul este doar puţin mai mic decât cel rusesc, scrie Adevărul.

Citește și
1 Comentariu
  1. Adrian Popescu spune

    Adica gazele ieftine le dam la export iar pe cele scumpe la intern . Asta au facut guvernantii astia ordinari din tara asta ; au aservit-o . Sint niste marionete iar noi ii suportam , popor de prosti .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.