Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu CNAS

Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a anunţat, vineri, la Sinaia, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei, Doina Mihăilă.

„Suntem în aceeaşi situaţie din luna martie. Am crezut că vor urma nişte negocieri pentru schimbarea actelor normative care stau la baza semnării noului contract. În aceste două luni, nu s-a întâmplat nimic, cu excepţia unei întâlniri la CNAS în care ni s-a cerut să discutăm despre normele la contractul cadru. (…) În acest moment, decizia este aceeaşi – nu semnăm”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Doina Mihăilă.

Ea a precizat că medicii de familie doresc modificarea, în funcţie de cerinţele lor, a trei acte normative, respectiv contractul-cadru, ordonanţa privind permanenţa şi actul privind informatizarea şi raportarea online, toate acestea fiind îndelung contestate.

„Este anormal ca atunci când semnezi un contract între două părţi, o singură parte să îşi impună punctul de vedere. Există o idee la nivelul Casei Naţionale (de Asigurări de Sănătate – n.r.), pe care ne-au împărtăşit-o, cum că ei sunt finanţatorii şi noi trebuie să fim de acord.

Cu regret, anunţ toţi factorii decidenţi că nu sunt finanţatori, ci sunt administratorii banilor oamenilor”, a susţinut preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei.

De asemenea, ea a explicat o parte dintre nemulţumirile medicilor de familie, arătând că activitatea privind informatizarea trebuie prestată în timpul orelor de program, când cadrele medicale trebuie, conform contractului cu CAS, să asigure partea de asistenţă medicală, şi că ordonanţa privind permanenţa prevede că, dacă medicul nu face această activitate, este penalizat din contractul cu Casa.

Precizând că, deocamdată, nu a fost întocmită o agendă a unor eventuale acţiuni de protest, Doina Mihăilă a subliniat că, dacă până la sfârşitul lunii nu se vor face modificări în privinţa acestor acte normative, atunci medicii de familie îşi rezervă dreptul de a nu încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Dacă semnăm contractul, ne autodesfiinţăm într-o lună”, a adăugat aceasta.

De asemenea, în cadrul conferinţei a fost luat, din nou, în discuţie, îndelung contestatul articol 141 din contractul-cadru care prevede ca activitatea medicilor de familie să fie preluată de cei din ambulatoriu dacă cei dintâi refuză semnarea actului.

Astfel, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea, a spus că există o decizie a acestei instituţii, potrivit căreia „niciun medic de o altă specialitate nu agreează şi nu va prelua niciun fel de activitate a medicului de familie”.

Cârstea a explicat că la baza acestei hotărâri au stat faptul că niciun cadru medical nu îşi poate asuma această responsabilitate, dar şi ideea că un astfel de demers ar fi unul ilegal, deoarece medicii din ambulator nu au calificarea necesară desfăşurării unei astfel de activităţi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.