MI6 a elaborat un plan secret pentru îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte irakian, în decembrie 2001

Trei documente scrise de un ofiţer al MI6 /serviciile secrete britanice/ au fost declasificate şi date publicităţii joi în cadrul anchetei Chilcot privind Irakul, relatează vineri(13 mai 2011) The Independent.

Potrivit acestor documente, petrolul a fost principalul factor din spatele eforturilor ce au vizat îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte irakian Saddam Hussein. ‘Îndepărtarea lui Saddam rămâne un premiu, deoarece ar putea oferi o nouă securitate livrărilor de petrol’, a afirmat ofiţerul la care se face referire ca „SIS4″.

MI6 nu credeau că Saddam sau Irakul susţineau Al-Qaida. ‘Nu există nici o informaţie sau caz /de bun simţ/ că Irakul susţine extremismul sunit’, se arată în documente. Dar în ianuarie 2004, Tony Blair declara în Camera Comunelor: ‘Ştim de legăturile dintre Al-Qaida şi Irak. Nu putem fi siguri de dimensiunea acestor legături’.

Marea Britanie a crezut că America a plănuit acţiunea militară de îndepărtare a fostului dictator irakian Saddam cu mult înainte de a recunoaşte oficial. Unul dintre documentele citate contura situaţia împiedicării SUA să acţioneze direct, evocând ‘nerăbdarea SUA’ de a acţiona.

Dar cel mai intrigant era planul de a susţine o lovitură în Irak. ‘La întâlnirea noastră din 30 noiembrie [2001], am discutat cum am putea combina un obiectiv de schimbare a regimului la Bagdad cu nevoia de a proteja importante interese regionale care ar fi fost expuse unui risc serios dacă o campanie de bombardare împotriva Irakului era lansată în scurt timp’, a afirmat ofiţerul de la serviciile secrete.

Sub îndrumarea unei ‘noi foi de parcurs’, ofiţerul continuă şi sugerează că Vestul ar trebui să adopte o abordare de ‘tipul foilor de ceapă’ pentru această problemă.
‘Ideea cheie este că este posibil să vorbeşti deschis despre sprijin pentru schimbarea de regim în Irak, fără să fie compromis proiectul actual de susţinere a unei lovituri’, se arată în documente. ‘Planul întreg ar trebuie să fie ca o ceapă – fiecare strat îl ascunde pe cel de dedesubt. În totalitate este o declaraţie politică: ‘dorim schimbare de regim la Bagdad şi suntem pregătiţi să acordăm sprijin aerian celor care lansează atacuľ.

Sprijinul aerian este definit ca actul de folosire a avioanelor pentru a ataca un inamic. Planurile operaţionale sugerează o perioadă de timp de 12 până la 18 luni pentru ca planul să funcţioneze şi pun sub semnul întrebării legalitatea sprijinului acordat de Marea Britanie.

‘Responsabili guvernamentali să acorde asigurări privind legalitatea (aici a fost o probelmă serioasă)” se mai spune în documentele citate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.