Prima staţie de epurare ecologică din România a fost inaugurată în satul Viscri

[block]0[/block]

– Astăzi, 16 mai 2011, în satul Viscri din judeţul Braşov a avut loc inaugurarea Primei staţii de epurare ecologică din Romania.  Inaugurarea a avut loc în prezenta Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, patronul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, care a dezvelit, în mod simbolic, un buştean de stejar pe care stă scris “Prima staţie de epurare ecologică din Romania. Inaugurată în prezenţa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales. 16 mai 2011.”

Prinţul a stat de vorbă cu sătenii, a mers pe jos pe străzile satului admirand casele bine conservate cu ajutorul meseriaşilor locali. Și i-a asigurat pe cei din Fundaţie că vor avea mereu sprijinul său în realizarea proiectelor de revitalizare a celor 25 de sate din Transilvania în care activează Fundaţia a cărei preşedintă este Jessica Douglas-Home. Prinţul de Wales a declarat la inaugurare ”Sper că acest proiect  va fi in beneficiul comunităţii multi ani de acum încolo şi că alte comunităţi vor urma exemplul vostru.” Satul Viscri este inclus în lista localităţilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru că a crescut numărul turiştilor care vin la Viscri, de la 400 turişti în anul 2000 la 12.000 turişti în anul 2010, comunitatea din Viscri împreună cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust i-au propus Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales să sprijine realizarea staţiei de epurare a apelor uzate din gospodării prin intermediul naturii. Este un sistem necostisitor pentru că nu este necesară energia electrică şi purificarea apelor se face cu ajutorul stufului şi a bacteriilor aerobice prin 3 lacuri amenajate la marginea satului.

Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi-a început activitatea în 1999 pentru revitalizarea a 25 de sate din 4 judeţe (Braşov, Mureş, Sibiu şi Covasna). Pană în prezent s-au desfăşurat peste 800 de proiecte de formare a meşterilor locali cu folosirea materialelor locale tradiţionale, restaurarea imobilelor şi a bisericilor fortificate, amenajarea spaţiului public, promovarea şi iniţierea turismului cultural. Fundaţia promovează activitatea turistică şi în alte sate precum Malancrav, Floreşti, Alma Vii, Criţ, Biertan, pentru a pune în valoare arhitectura specială a locului.

Preşedinta Fundaţiei, Jessica Douglas-Home, l-a invitat pe Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales pentru prima dată în Romania în 1998, iar moştenitorul tronului britanic a descoperit şi s-a îndrăgostit de zonă, de arhitectură şi de mediul unde omul şi natura trăiesc încă în armonie.

Ştiaţi că …?

• Resursa de apă dulce a Pământului este mai mică de 1% din resursa totală de apă a planetei
• Mai mult de 1, 2 miliarde de oameni nu au acces la surse de apă sigure
• 20% din apele de suprafaţă ale Europei sunt ameninţate foarte serios de poluare
• Apa este cheia pentru dezvoltare şi pentru generarea şi menţinerea sănătăţii populaţiei.

De ce este importantă epurarea apelor uzate?

Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de către om de ape uzate. Prin urmare, principala măsură practică de protecţie a calităţii apelor de suprafaţă este să epurăm apele uzate.
Primul pas spre epurare este colectarea apelor uzate, care se face prin sisteme de canalizare. Ele sunt mai simple la poluanţi industriali, dar foarte vaste şi complicate în cazul canalizării localităţilor, deoarece trebuie să preia ape uzate fecaloid-menajere de la un foarte mare număr de surse – toate chiuvetele, WC-urile, cadele de duş sau baie etc. Apele acestea trebuie apoi conduse la staţia de epurare, de unde apoi de regulă sunt restituite în natură, de obicei într-o apă curgătoare.

Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din România

Lungimea reţelei de apă potabilă din România este de 52.578 km, iar cantitatea de apă potabilă distribuită pentru uz casnic a crescut.
Gradul de racordare a locuitorilor la sistemele de canalizare este de 54% , iar gradul de racordare la staţii de epurare este de 43%. Doar un sfert din populaţia rurală are acces la sistemul de ali-mentare cu apă potabilă, iar accesul la sistemul de canalizare este şi mai critic, doar 10% din numărul de locuitori beneficiază de sistem de canalizare. Gradul de racordare a canalizării din mediul rural la staţii de epurare este de 5,30 %.

În ultimii ani, oamenii au devenit conştienţi de stadiul avansat de distrugere a resurselor de apă, iar acum se încearcă adaptarea principiilor din natură pentru rezolvarea problemelor.
Reîntoarcerea oamenilor de la tehnologia modernă spre natură, face ca în toate domeniile soluţiile care integrează şi protejează mediul să fie apreciate şi considerate durabile.

Încercând o apropiere de natură şi folosind principiile ei, s-a ajuns la completarea şi chiar înlocuierea staţiilor de epurare clasice cu cele pe bază de plante, care folosesc filtrarea şi oxigenarea cu ajutorul plantelor.
Peste tot acolo unde sunt necesare staţii de epurare centralizate, epurarea cu plante este o alternativă ideală.

Care sunt avantatajele unei statii de epurare ecologice?

Staţiile de tratare a apelor uzate din gospodării, prin intermediul lacurilor şi stufului sunt avantajoase din următoarele motive:

• Datorită ecosistemului viu, pe care îl crează, ele sunt mai flexibile la diferite modificări
• Costurile de construcţie şi exploatare sunt mici
• Se încadrează atât în peisajul natural rural, cât şi în conceptul ecologic
• Oferă vieţuitoarelor acvatice un habitat potrivit creşterii lor

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.