R. Moldova introduce cota unică de 12% a impozitului pe venitul întreprinderilor

– De la 1 ianuarie 2012, Republica Moldova va reintroduce cota unica a impozitului pe venitul intreprinderilor de 12 la suta. Autoritatile spun ca marimea acestui impozit va fi oricum mai mica decat media regionala.

Premierul Vlad Filat a declarat in cadrul conferintei de presa de totalizare a misiunii de evaluare a FMI ca modificarea politicii fiscale a statului a fost unul din subiectele principale a discutiilor cu reprezentantii fondului.

Astfel, reforma fiscala prevede stabilirea unei cote unice de 12 la suta a impozitului pe activitatea de intreprinzator si inlocuirea sistemului complex de impozitare a micului business cu un impozit unic de 4 la suta din cifra de afaceri, relateaza Adevarul.

Totodata, autoritatile urmeaza sa modifice legislatia fiscala in vederea extinderii mecanismului de restituire a TVA la procurarea bunurilor investitionale si sa elimine plafoanele aplicate la restituirea acestei taxe si sa majoreze cota de amortizare a obiectelor investitionale.

Cota zero pe venitul intreprinderilor a fost introdusa in anul 2008 pentru a stimula investitiile. Decizia a afectat insa veniturile autoritatilor publice locale. Calculele autoritatilor din municipiul Chisinau arata ca, anual, capitala a ratat venituri de 500 milioane de lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.