EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Sectorul bancar va deveni cunoscut ungurilor graţie unui program educativ

Sectorul bancar din Ungaria, inclusiv Banca sa centrală şi organismul de reglementare a pieţei financiare Pszaf, vor deveni cunoscute unui număr de 4,6 milioane de unguri, graţie unui program de îmbunătăţire a cunoştinţelor populaţiei în domeniul financiar, scrie Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de joi.(12 mai 2011)

În cadrul programului numit „Compasul Financiar”, aproximativ 700 de articole privind gestionarea finanţelor gospodăriei vor apărea în 22 de periodice în viitoarele 15 luni. Programul va include teme cum ar fi gestionarea lichidităţilor, planificarea financiară sau cunoştinţe despre cum funcţionează împrumuturile. Aceste informaţii vor fi, de asemenea, publicate pe site-ul proiectului, în prezent în faza de testare.

Potrivit WSJ, acest proiect intervine în contextul în care factorii de decizie ai ţării s-au plâns de lipsa de educaţie financiară a populaţiei, în condiţiile în care elevii nu au avut acces la cursuri despre pieţe şi finanţe în şcolile publice, de la schimbarea regimului politic în Ungaria în 1989 şi trecerea la economia de piaţă.

În consecinţă, jumătate dintre unguri îşi mai păstrează încă economiile în conturile de debit, potrivit unui studiu realizat de către Raiffeisen Bank şi GfK Hungaria. De asemenea, mulţi îşi păstrează economiile la domiciliu, parţial din cauza neîncrederii faţă de bănci, care s-a agravat după criza financiară.

Cu siguranţă, ungurii s-ar fi putut folosi de unele dintre aceste cunoştinţe înainte de criza financiară. Creditele ipotecare în franci elveţieni şi alte valute erau mai avantajoase decât cele în forinţi şi, prin urmare, foarte populare. Această situaţie a contribuit însă la faptul că Ungaria a devenit ţara cea mai vulnerabilă din regiune, pe fondul crizei globale. Atunci când moneda elveţiană s-a consolidat puternic, plata datoriilor familiilor din Ungaria a crescut brusc, iar creditele neperformante în sectorul bancar din Ungaria au sporit.

Ca membru al Uniunii Europene, Ungaria nu putea restricţiona creditarea ipotecară în valută străină. Creditele ipotecare ieftine au ademenit multă lume, iar brokerii de credite ipotecare nu le-au atras atenţia clienţilor asupra riscurilor valutare. Retrospectiv, politicienii, factorii de decizie financiară şi autorităţile dezbat cine este este de vină pentru această situaţie şi care ar fi fost politica potrivită.

Un lucru este însă clar, spun ei: cunoştinţele financiare ale populaţiei trebuie profund îmbunătăţite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata