Strauss-Kahn, un candidat socialist ‘victimă’ a milioanelor sale

Dominique Strauss-Kahn, preşedintele FMI este, potrivit sondajelor, singurul socialist care ar putea câştiga alegerile prezidenţiale împotriva lui Nicolas Sarkozy.

‘DSK’ ar putea candida împotriva lui Sarkozy la alegerile prezidenţiale de anul viitor din partea Partidului Socialist. Însă maşinile de lux, bunurile imobiliare, tablourile semnate de Picasso şi Matisse moştenite de soţia lui, Anne Sinclair, alături de casele pe care le deţine la Paris, Marrakech şi Washington, au devenit ţinta unor atacuri feroce, notează vineri ziarul ABC.

‘Prima greşeală gravă’, titra pe prima pagină ziarul Le Figaro, pentru a prefigura ‘catastrofa’ fotografiilor lui DSK şi a soţiei sale, urcându-se într-un Porsche luxos, proprietate a unuia din consilierii săi Ramzi Khiroun, care îl consiliază şi pe Arnaud Lagardere, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa. ‘Stilul de viaţă al cuplului DSK-Anne Sinclair a devenit primul subiect politic al campaniei electorale socialiste’, titrează şi ziarul de stânga Le Monde.

La rândul său revista Le Nouvel Observateur dedică două pagini ‘problemei’ Porsche-lui Panamero, într-un număr care poartă titlul: ‘Au totul, bani, putere, privilegii. Sunt noua oligarhie franceză’. În ce priveşte revista L’Express, publicaţia dedică zece pagini dimensii politice a patrimoniului personal al celor doi soţi, cu opere de artă şi bunuri imobiliare.

Anne Sinclair, căsătorită a doua oară cu DSK, divorţat şi el de două ori, aduce familiei un patrimoniu format din opere de artă moştenite de la bunicul ei, Paul Rosenberg, unul dintre cei mai mari comercianţi de artă ai secolului XX, şi a cărui soţie a fost imortalizată de Pablo Picasso în 1918. Anne Sinclair a donat acest portret muzeului Picasso din Paris, în 2008, fiind recompensată financiar. Dar în colecţia sa personală sunt catalogate opere ale lui Degas, Renoir, Cézanne, Matisse, Léger sau Braque, între altele. În domeniul imobiliar, cuplul deţine bunuri puţine, dar foarte selecte: o casă la Washington, un apartament parizian într-un cartier de lux şi o vilă de vacanţă la Marrakech.

În Partidul Socialist, acest patrimoniu şi stil de viaţă al preşedintelui FMI – al cărui salariu este scutit de impozit cu tratamentul al unui şef de stat – sunt considerate o adevărată ‘tragedie’, având în vedere că cei bogaţi nu sunt bine văzuţi de liderii socialişti. ‘Nu-i suport pe bogaţi’, mărturisea François Hollande, posibil rival al lui DSK la candidatura socialistă. ‘Stânga nu poate fi reprezentată în alegeri de un reprezentant al establishment-ului financiar’, asigură el.

Un stigmat care s-a abătut cu toată greutate asupra posibilului candidat socialist împotriva lui Sarkozy. Alain Juppé, ministrul de externe, a comentat la rândul său: ‘DSK este un simbol al noii stângi ultracaviare’. In timp ce un militant al UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară), partidul lui Sarkozy, a comentat ironic: ‘DSK este un simbol al noului capitalism globalizať.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.