Ucraina şi Rusia negociază regulile de deplasare a Flotei Ruse de la Marea Neagră

Ucraina şi Rusia sunt pe cale să convină asupra mecanismului de deplasare a Flotei Ruse de la Marea Neagră, problemă ce stârnise un adevărat scandal pe vremea fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko.

Premierul rus Vladimir Putin a aprobat deja proiectul acordului corespunzător, potrivit căruia militarii ruşi vor trebui, la fel ca înainte, să anunţe autorităţile ucrainene în legătură cu deplasările pe care le iniţiază pe teritoriul Ucrainei, însă condiţiile de informare vor deveni mai laxe, notează cotidianul rus Gazeta.

Este vorba despre deplasările în afara locurilor tradiţionale de desfăşurare a Flotei Ruse din zona Sevastopol. Încă din luna ianuarie proiectul fusese pus de acord de reprezentanţii ministerelor de externe ale celor două ţări, în cadrul unei şedinţe a Subcomisiei pentru funcţionarea Flotei Ruse de la Marea Neagră. Putin le-a ordonat şi Ministerului de Externe şi celui al Apărării ale Federaţiei Ruse să desfăşoare negocieri cu partea ucraineană şi, după înregistrarea unui acord, să semneze documentul.

Nu este exclus ca documentul să fie semnat în luna iunie, în cadrul Comisiei interguvernamentale Medvedev-Ianukovici, estimează o sursă de informaţie a cotidianului rus din cadrul Ministerului de Externe de la Kiev. Însă, potrivit sursei, aprobarea proiectului de către guvernul rus încă nu înseamnă că negocierile pe marginea lui s-au încheiat. Deocamdată, Ucraina îşi rezervă dreptul de a cere modificarea anumitor norme din acest document. Cu toate acestea, experţii se aşteaptă ca punerea de acord a documentului să se finalizeze fără modificări substanţiale.

Situaţia cu Flota Rusă de la Marea Neagră se acutizase brusc atunci când, drept replică la pătrunderea acesteia în zona conflictului georgiano-abhaz, preşedintele de la acea dată al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, semnase un decret care îi obliga pe militarii ruşi să anunţe autorităţile ucrainene în legătură cu toate deplasările lor. Astăzi, pentru ca o navă a Flotei Ruse de la Marea Neagră să poată părăsi locul tradiţional de desfăşurare, Flota trebuie să se pună de acord pe marginea acestui lucru cu Ministerul Apărării de la Kiev, în termen de 10 zile lucrătoare.

Îndeplinind decretul lui Iuşcenko, în perioada 2008-2009 reprezentanţi ai Ministerului de Interne al Ucrainei surprindeau periodic marinari ai flotei ruse în afara bazei şi le cereau documente care să ateste legalitatea prezenţei lor pe teritoriul Ucrainei. După aceasta, marinarii ruşi erau trimişi înapoi spre unitate, aminteşte Gazeta.

La acea dată, poziţia Kievului stârnise nedumerirea autorităţilor ruse. Drept replică la această decizie, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, declarase că acordurile de bază dintre Rusia şi Ucraina nu prevăd niciun fel de restricţii privind deplasarea Flotei Ruse de la Marea Neagră, acest mecanism urmând să fie stabilit în documente suplimentare. Potrivit lui Lavrov, în pofida nenumăratelor propuneri ale părţii ruse de a discuta acest mecanism, Ucraina răspundea cu un refuz. De altfel, însăşi prezenţa Flotei Ruse la Sevastopol era o problemă în suspensie, deoarece autorităţile ‘portocalii’ ale Ucrainei cereau retragerea navelor ruseşti imediat după 2017.

După victoria lui Ianukovici în alegerile prezidenţiale din februarie 2010, soarta Flotei Ruse s-a decis destul de repede: Rusia şi Ucraina au semnat un nou acord, care a prelungit prezenţa Flotei Ruseşti la Sevastopol cu încă 25 de ani începând din 2017, însă problema deplasării navelor ruseşti nu a fost reglementată. În prezent, se află în vigoare decretul lui Iuşcenko.

Obligativitatea de a informa autorităţile ucrainene în legătură cu eventuale deplasări se menţine în proiectul noului acord, însă termenele incomode pentru Moscova vor fi în mod substanţial reduse. Potrivit proiectului, toate deplasările marinarilor ruşi pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie puse de acord cu Ministerul Apărării de la Kiev, prin intermediul persoanei aflate la serviciul operativ al forţelor militar-maritime. În afară de aceasta, în proiect se precizează că deplasarea în afara locului tradiţional de desfăşurare a Flotei trebuie să aibă loc pe lumină, iar marinarul de serviciu al Flotei Ruse trebuie să trimită colegului său ucrainean în termen de 72 de ore un document privind planificata deplasare, precizează Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.