Câştigătorii Eurovision, acuzaţi de plagiat în presa rusă

Nici nu a apucat duetul «Ell&Nikki» din Azerbaidjan să se bucure de victoria din acest an la concursul Eurovision, că a şi fost acuzat de plagiat.

După cum relatează marţi portalul rus Life News, piesa Running Scared, care le-a adus primul loc interpreţilor azeri Nigar Jamal (30 de ani) şi Elar Gasimov (21 de ani) seamănă izbitor de mult cu single-ul „Secret” al grupului american One Republic.

De fapt, primul care a remarcat similitudinile a fost cântăreţul rus Dmitri Malikov. „Aş spune că melodiile seamănă între ele. S-ar putea ca reprezentanţii Azerbaidjanului să se fi inspirat din cântecul americanilor. O piesă câştigătoare ar fi trebuit să fie ceva mai originală” – a apreciat el.

„Când vine vorba de plagiat trebuie să înţelegem că vorbim despre melodie. Ambele compoziţii au aceeaşi serie armonică. Dacă ar fi să eliminăm melodia din cântecul azerilor şi să lăsăm doar acordurile, ascultătorul le va asocia imediat cu piesa celor de la One Republic” – este de părere şi interpretul rus Kai Metov.

În acest context, Life News evocă şi cazul suedezului Eric Saade, a cărui piesă aduce la început cu muzica megapopularului acum 30 de ani Boney M. Cu toate acestea, organizatorii concursului nu au exprimat nicio obiecţie faţă de interpret, care în final s-a clasat pe locul al treilea.

Nemulţumirea presei ruse vine în contextul în care intepretului Aleksei Vorobiov din Rusia i s-a interzis categoric, până la excluderea din concurs, utilizarea în debutul compoziţiei sale „Get you” a unui fragment dintr-un cântec popular rus din regiunea sa natală Tula, datând încă din secolul al XVI-lea, sub pretextul că acest cântec ar fi putut fi interpretat anterior.

De fapt, materialul din Life News este doar unul din puţinele apărute în ultimele două zile pe acest subiect în presa de la Moscova, care a denunţat dublele standarde de la Eurovision.

În replică, preşedintele televiziunii publice din Azerbaidjan, Ismail Omarov, a respins marţi acuzaţiile de plagiat din mass-media rusă, considerându-le lipsite de fundament, relatează agenţia de presă azeră Trend.

Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu duetul câştigâtor al Eurovision, Omarov a afirmat că astfel de „informaţii au un caracter provocator”.

„Victoria noastră este atât de mare că nimeni nu poate arunca o umbră pe ea. Această piesă a fost admisă în concurs, după recunoaşterea şi confirmarea dreptului de autor asupra ei” – a subliniat oficialul azer, adăugând că tot atât de subversive sunt şi acuzaţiile că Azerbaidjanul şi-ar fi asigurat victoria din acest an la Eurovision datorită petrodolarilor săi.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.