Căutătorii de fier vechi din Spania

Fierul vechi este mijlocul lor de subzistenţă: tânărul rom împinge un cărucior de supermarket plin cu fiare, cabluri de cupru şi alte vechituri. Georgel B. se îndreaptă spre un magazin din La Punta/ Valencia/, pentru a vinde obiectele din metal, notează luni ziarul Las Provincias.

Scena se repetă aproape zilnic în apropiere de clădirea Ştiinţelor şi Artelor. Atunci îşi arată Valencia faţa cea mai umilă. O armată de de săraci, unii însoţiţi de copii zdrenţăroşi se plimbă cu fiarele lor vechi pentru câţiva euro.

Majoritatea acestor persoane sunt imigranţi romi care trăiesc mizer în case abandonate sau în barăcile din apropiere de căile ferate la San Isidro, Malilla, sau Fuente de San Luis. Numele lor nu apare la nicio rubrică de înregistrare. Lucrează în economia subterană, cerşesc în mod organizat sau strâng fiare vechi. Fură cabluri de cupru pe care le vând apoi pe piaţa neagră. Poliţia a desfiinţat în ultimii ani mai multe grupuri care furau preţiosul metal.

Hoţii erau căutători de fiare vechi fără alte resurse economice. Autorităţile nu au date exacte privind numărul persoanelor care rezidă în taberele ilegale din Comunitat. Potrivit surselor primăriei, circa 200 de familii trăiesc în case şi fabrici demolate, barăci din tablă şi rulote vechi parcate în zonele neurbanizate ale oraşului.

Recensământul se actualizează în fiecare an, dar nu reflectă date reale ca urmare a schimbărilor continue de reşedinţă ale clanurilor. Mulţi membri ai comunităţii resping ajutoarele serviciilor sociale. Dacă le-ar accepta ar trebui să renunţe la modul lor de viaţă: la nomadism, la colectarea fiarelor vechi şi la munca sporadică la câmp. A încerca să-i stabilească într-u anumit loc, unde să nu deranjeze pe nimeni şi să aibă condiţii igienice minime este ceea ce încearcă primăriile.

Este însă vorba în primul rând de o mare lacună juridică, deoarece sunt cetăţeni ai Uniunii Europene cu drept la libera circulaţie în Spania. Totuşi dezbaterea privind expulzarea imigranţilor ţigani din Franţa reînvie zilele acestea în Comunitat Valenciana.

‘Sunt unii care exploatează sentimentul de nesiguranţă în jurul infracţiunilor pe care le-ar comite membri ai clanurilor rome, dar nu putem spune că există grupuri rasiste la Valencia’, susţine inspectorul şef al poliţiei naţionale. Nadia I. a trăit această respingere pe propria piele: a venit la Valencia în 2006, fugind de sărăcie din România şi în căutarea unui trai mai bun în Spania. ‘M-au sfătuit să nu-mi trec etnia în curriculum ca să găsesc mai repede de muncă, dar nimeni nu mă angajează’, spune tânăra. Fără loc de muncă şi un acoperiş stabil deasupra capului, majoritatea familiilor de romi din taberele din Valencia se ocupă cu strânsul de fiare vcehi. Cuprul şi obiectele din fier pe care le culeg de pe stradă devine pâinea lor de fiecare zi.

Dar concurenţa este dură chiar şi în sărăcie. Îşi dispută mâncarea expirată, fiarele din fabricile dezafectate şi tomberoanele de haine. Iar pentru asta stau de gardă la supermarketurile care aruncă alimentele expirate. Îmbrâncelile, ameninţările şi disputele sunt frecvente. Fără menajamente, bărbaţi sau femei, adulţi sau minori, sunt protagoniştii unor scene în plină stradă. ‘Fiecare familie are propria zonă de colectare a fiarelor vechi. Problema este că unii ţi-o iau înainte şi golesc tot ceea ce era de valoare în tomberon’, se plânge Nadia.

Enrique Gimenez, un localnic care trăieşte şi el în condiţii mizere într-o baracă din apropierea complexului de birouri din Ciudad Ros Casares, recunoaşte că nu prea munceşte, trăieşte din strânsul fiarelor vechi şi o perioadă de timp a primit ajutor de la asistenţa socială.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.