Cazul DSK provoacă un şoc politic in Franţa şi aruncă FMI în incertitudine

Dominique Strauss-Kahn a părăsit duminică seară, cu cătuşe la mâini, comisariatul de poliţie din New York unde fusese reţinut şi ar urma ‘să se apere cu tărie’ în faţa acuzaţiilor de tentativă de viol aduse împotriva sa de angajata unui hotel, acuzaţii care au provocat un şoc politic în Franţa, relatează AFP.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a părăsit comisariatul, situat în cartierul Harlem, în jurul orei locale 23.00 (03.00 GMT luni). Strauss-Kahn s-a urcat pe bancheta din spate a unei maşini de poliţie, care a pornit spre o destinaţie necunoscută.

Imaginile cu bărbatul în vârstă de 62 de ani flancat de doi poliţişti, vizibil obosit şi cu faţa crispată, ilustrează tulburarea care l-a cuprins pe şeful FMI de la reţinerea sa de sâmbătă, la bordul unui avion al Air-Framce, notează AFP.

Afacerea a zguduit clasa politică franceză cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, pentru care DSK era considerat favorit în sondaje. Cazul a aruncat în incertitudine şi FMI într-un moment în care instituţia trebuie să administreze răspunsul la criza datoriilor din mai multe ţări europene.

Strauss-Kahn ‘a fost inculpat pentru act sexual criminal, tentativă de viol şi sechestrare”, în urma acuzaţiilor unei cameriste de 32 de ani, angajată într-un hotel Sofitel din New York, a indicat poliţia. Presupusa victimă l-a identificat oficial duminică pe şeful FMI ca fiind agresorul, dintr-un grup de bărbaţi, în cadrul unei şedinţe de identificare la comisariatul de poliţie. Potrivit New York Times, femeia este de origine africană şi are o fiică de zece ani.

Strauss-Kahn ‘intenţionează să se apere cu tărie împotriva acuzaţiilor şi respinge orice comportament neadecvať, a declarat unul dintre avocaţii săi, Benjamin Brafman, vorbind duminică seară cu jurnaliştii în faţa tribunalului din sudul Manhattanului, unde DSK urmează să fie prezentat unui judecător.

Judecătorul va decide dacă Dominique Strauss-Kahn poate fi eliberat pe cauţiune şi în ce condiţii, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei din New York, John Grimpel, precizând că şeful FMI nu se poate prevala de nicio imunitate diplomatică în acest caz.

Compararea în faţa judecătorului, prevăzută iniţial pentru duminică, a fost amânată pentru luni pentru a permite anchetatorilor să efectueze noi teste, a precizat un alt avocat al lui DSK, William Taylor. Acesta a adăugat că şeful FMI ‘a acceptat, din proprie voinţă, noi teste’. Strauss-Kahn ‘este obosit, însă este bine’, a subliniat Taylor.
Poliţia din New York a obţinut la rândul său un nou mandat de a examina hainele şefului FMI, în căutarea de noi urme de ADN, din ‘păr sau spermă’, şi de a verifica dacă Strauss-Kahn prezintă urme de zgârieturi.

Confruntat cu situaţia primejdioasă în care se află directorul său, Fondul Monetar Internaţional a anunţat duminică seară amânarea pentru luni a unei reuniuni informale a Consiliului de Administraţie consacrată acestui caz. Situaţia ‘nu este simplă’, a mărturisit o sursă apropiată instituţiei.

Faptele de care este acuzat Strauss-Kahn ar fi avut loc sâmbătă, în mijlocul zilei, la hotelul Sofitel situat în apropiere de Times Square. Un purtător de cuvânt al poliţiei a precizat pentru AFP că victima a intrat în apartamentul 2806, crezând că este nelocuit, în timp de DSK făcea duş. „El s-a apropiat de ea pe la spate şi a atins-o într-un mod necuviincios. A forţat-o să facă un act sexual”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Strauss-Kahn a furnizat apoi el însuşi informaţii care au permis poliţiei să-l interpeleze pe aeroportul Kennedy din New York, deoarece el a sunat la hotel pentru a i se aduce telefonul mobil pe care îl uitase, conform poliţiei.

Arestarea lui DSK a provocat luni primele consecinţe pe plan economic: moneda euro era în scădere în cursul dimineţii pe pieţele de schimb din Asia, investitorii temându-se ca situaţia lui DSK să nu complice eforturile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.

Şeful FMI nu va participa luni, la Bruxelles, la o importantă reuniune asupra situaţiei din Grecia a miniştrilor de finanţe din zona euro. El va fi înlocuit de directoarea adjunctă responsabilă cu Europa, Nemat Shafik, a anunţat instituţia.

În Franţa, incredibila arestare a fostului ministru al economiei s-a aflat luni pe prima pagină a ziarelor. „Afacerea Strauss-Kahn: lovitură de trăsnet asupra prezidenţialelor”, a scris Le Figaro, în timp ce Liberation a titrat scurt: ‘DSK OUT’.

Probabila cădere a lui Strauss-Kahn reprezintă o lovitură pentru stânga franceză, care a insistat totuşi asupra necesităţii de a respecta prezumţia de nevinovăţie, în timp ce guvernul a făcut apel la ‘prudenţă’.
Este ‘o lovitură de trăsneť, a afirmat lidera socialiştilor, Martine Aubry, care s-a declarat ‘stupefiată’.

Strauss-Kahn a fost numit în septembrie 2007 la conducerea FMI pentru un mandat de cinci în vederea reformării în profunzime a acestei instituţii. În 2008, FMI a comandat o anchetă asupra directorului său în urma unei relaţii extraconjugale între fostul ministru francez al finanţelor şi o fostă responsabilă a departamentului Africa, Piroska Nagy. Ancheta a stabilit că ea nu a beneficiat de niciun tratament favorizant şi că nu a avut loc niciun abuz de putere. FMI i-a reproşat totuşi atunci lui Strauss-Kahn o ‘gravă eroare de judecată’, într-un caz care s-a aflat pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.