Ce consecinţe financiare are arestarea directorului FMI? – se întreabă presa italiană

Cotidienele italiene deschid ediţiile de luni cu vestea arestării directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn punând accent pe consecinţele financiare pe care le poate avea.

Alegerile locale din 11 oraşe printre care Milano, Torino, Bologna şi Napoli şi 1.310 de comune şi 11 provincii au trecut în plan secundar.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că arestarea lui Dominique Strauss-Kahn în urma unei acuzaţii de violenţă sexuală ar putea avea repercusiuni asupra monedei „euro”. Economiştii vor urmări evoluţiile la Bursă. În orice caz, Fondul Monetar Internaţional şi-a creat o imagine negativă, potrivit cotidianului italian. Instituţia şi-ar putea pierde credibilitatea la nivel internaţional, notează cotidianul care informează că directorul FMI va pleda nevinovat în faţa acuzaţiilor care i se aduc la New York. Strauss-Kahn a fost arestat sâmbătă după ce o cameristă de la hotelul Sofitel a depus plângere împotriva lui pentru violenţă sexuală.

Strauss-Kahn pledează nevinovat şi pretinde imunitate, confirmă cotidianul La Stampa. Corespondentul de la New York relatează pentru cotidianul italian că directorul FMI nu facilitează ancheta şi are o atitudine „înţepătoare, neîncrezătoare şi arţăgoasă”, potrivit surselor din poliţie. Directorul FMI nu a beneficiat de un tratament special ca suspectat, iar duminică i s-au luat amprentele. În faţa comisariatului de pe strada 123 din New York, un grup de americani au scandat sloganuri împotriva „francezului urâcios”. Tinerii americani au avut un schimb de replici şi cu jurnaliştii francezi.

Cotidianul Il Messaggero anunţă că luni este cea de-a doua zi când 13 milioane de italieni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege consilierii şi primarii din 11 mari oraşe /Milano, Torino, Bologna şi Napoli/ şi 1.310 de comune şi 11 provincii. Secţiile de votare vor fi deschise până la ora locală 15.00. Duminică, afluenţa la vot a fost redusă faţă de anii precedenţi. La ora locală 22.00, votaseră 51,90% din alegători faţă de 53,89% la ultimele alegeri, anunţă ministerul de interne.

În altă ordine de idei, cotidianul La Repubblica se ocupă de vizita preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, în Israel. Şeful statului a vorbit despre consolidarea instituţiilor democratice din cele două ţări. Napolitano a fost distins cu premiul „Dan David” oferit de universitatea din Tel Aviv în prezenţa preşedintelui israelian Shimon Peres. Preşedintele italian este convins că sistemul democratic din Israel reprezintă un punct de referinţă pentru Orientul Mijlociu. Luni, Giorgio Napolitano va avea o întâlnire oficială la Bethleem cu preşedintele palestinian, Mahmud Abbas.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.