De la Clinton la Berlusconi, scandaluri plătite scump uneori

De la Bill Clinton la Silvio Berlsuconi, trecând prin Moshé Katzav, mai multe personalităţi politice au fost implicate în ultimii ani în scandaluri sexuale.

Aşa cum i s-ar putea întâmpla şi lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat ieri de agresiune sexuală şi tentativă de viol, mai mulţi dintre aceştia au trebuit să dea socoteală de actele lor în faţa justiţiei, scrie ziarul Le Parisien în ediţia de duminică.(15 mai 2011). Ziarul reaminteşte cele mai mari scandaluri sexuale în care au fost implicate personalităţi importante politicii mondiale.

Gary Hart, marea speranţă a Partidului Democrat american, şi-a anunţat oficial candidatura la Casa Albă în mai 1987. Când ziarul Miami Herald a dezvăluit că acesta şi-a petrecut o noapte în compania unei tinere manechin, el a negat la început, iar apoi a declarat că viaţa personală a oamenilor politici trebuie să rămână în domeniul privat. Scandalul a luat asemenea proporţii încât el a trebuit să-şi retragă candidatura. Revenit în cursă şapte luni mai târziu, el s-a clasat ultimul dintre cei şapte candidaţi democraţi.

Preşedintele american Bill Clinton a fost acuzat mai întâi de hărţuire sexuală într-un hotel de către Paula Jones, iar mai târziu a fost bănuit că i-a cerut Monicăi Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă, cu care se pare că a avut o relaţie, să depună mărturie mincinoasă. Clinton a recunoscut la 17 august 1998 că a avut ‘o relaţie nepotrivită’ cu Lewinsky. Un raport de anchetă, publicat la 11 septembrie, i-a reproşat preşedintelui că ‘a minţit sub jurământ’ în cazul Paula Jones şi că a încercat să obstrucţioneze justiţia în cazul Lewinksy. Procedura de ‘impeachment’ (de demitere) declanşată de Congres împotriva preşedintelui Clinton a fost în final respinsă de senatori la 12 februarie 1999.

Preşedintele israelian Moshé Katzav a demisionat în iunie 2007 în urma unui scandal sexual. La 30 decembrie 2010, el a fost declarat vinovat de două violuri comise asupra unei subordonate, în perioada când el era ministru al turismului, în anii 1990. La 22 martie 2011, a fost condamnat de un tribunal din Tel-Aviv la şapte ani de închisoare şi doi ani cu suspendare.

Canaan Banana, fost preşedinte în Zimbabwe, a fost condamnat la un an de închisoare în mai 2000 pentru ‘sodomie şi alte delicte sexuale’ comise asupra colaboratorilor săi, în perioada în care era preşedinte, 1980-1987. A fost eliberat la 30 ianuarie 2001, după o reducere a pedepsei.

Anwar Ibrahim, fostul vicepremier malayezian, devenit liderul opoziţiei, riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de sodomie împotriva unuia din foştii săi consilieri, în iunie 2008. Decizia tribunalului este aşteptată la 16 mai.

Jacob Zuma, actualul preşedinte sud-african ales în mai 2009, a fost achitat de acuzaţia de viol asupra unei tinere sero-pozitive, la 8 mai 2006.

Premierul italian Silvio Berlusconi este acuzat că a recurs la serviciile unei prostituate minore şi că a făcut abuz de putere în cazul „Rubygate”. Procesul, care a început la 6 aprilie 2011, va fi reluat la 31 mai. El este acuzat că a plătit serviciile sexuale ale minorei de origine marocană Karima el Mahroug, supranumită Ruby, din februarie până în mai 2010, şi că a exercitat presiuni asupra poliţiei pentru a obţine eliberarea acesteia după ce fusese reţinută pentru un furt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.