Emil Boc se opune privatizării Romgaz, dar vrea management privat la companie

Premierul Emil Boc s-a exprimat, luni, pentru privatizarea managementului la Romgaz şi alte companii strategice, însă a subliniat că Guvernul nu va privatiza aceste companii, pentru a putea „interveni strategic” atunci când va fi nevoie.

„Nu voi fi niciodată de acord ca Romgaz-ul să fie înstrăinat şi vândut, cum a fost vândut Petrom-ul. Cât voi fi în această funcţie, nu voi permite sub nicio formă să se dea vreun tun de acest fel în dauna intereselor strategice ale statului român”, a spus Boc, la TVR1.

El a menţionat că managementul privat va fi adus prin competiţii internaţionale, pentru eliminarea influenţei politice asupra companiilor de stat.

„Da, sunt de acord cu conducere performantă la aceste companii. Tocmai asta vrem să schimbăm, să nu mai fie influenţă politică la aceste companii.

Emil Boc,Romgaz,privatizareSoluţia pe care o avem în vedere este ca acolo să avem un management privat, deci privatizarea managementului, printr-o competiţie la care să participe şi din străinătate şi din ţară, pe criteriu de performanţă şi să fie plătiţi pe criterii de performanţă obiectiv stabilite, fără niciun fel de influenţă politică”, a afirmat Boc.

Guvernul urmează să vândă, însă, pachete minoritare de acţiuni la aceste companii, a precizat Emil Boc. „Mai susţin şi punctul de vedere că unele părţi minoritare dintr-o companie pot să fie vândute, dar să se păstreze controlul majoritar al statului”, a completat el.

În context, şeful Guvernului a criticat PSD şi guvernarea Adrian Năstase pentru privatizarea Petrom, pe care a catalogat-o drept un „mare tun”.

„Am văzut ce înseamnă în perioada de criză să nu ai controlul statului asupra Petrom, să te uiţi în fiecare zi cum creşte preţul la carburant şi să nu poţi interveni, pentru că domnul Năstase Adrian, fost prim-ministru, a vândut Petrom cu 600 de milioane de dolari, bani de buzunar în comparaţie cu ceea ce înseamnă o astfel de companie în Europa Centrală şi de Est. Astăzi, o companie similară din Europa Centrală şi de Est are în jur de 18 miliarde de euro.

Noi am vândut Petrom cu 600 de milioane de dolari, am înstrăinat şi resursele de petrol ale ţării, am interzis şi până în 2014 să majorăm redevenţele. Şi mai vin domnii de la PSD şi ne dau lecţii despre ce înseamnă guvernarea ţării.

Acolo se fac abuzuri, acolo e sărăcia populaţiei, acolo e corupţia instituţionalizată a statului, când înstrăinezi pe bani de nimic nişte resurse care afectează generaţiile viitoare dar sunt bine-merci în Parlament şi PSD are curaj să dea lecţii în continuare”, a mai afirmat şeful PDL, la TVR1.

Referitor la privatizarea managementului unor companii de stat, premierul a dat exemplul Fondului Proprietatea, apreciind că „are o altă performanţă” şi a menţionat că soluţia va fi aplicată inclusiv la Căile Ferate.

„Căile Ferate, toate cele trei companii, intră într-un amplu proces pentru diminuarea datoriilor şi este avut în vedere inclusiv acest mecanism al privatizării managementului. Trebuie să ai o cale ferată întreţinută şi performantă, nu să faci 12 ore de la Cluj la Bucureşti, când poţi să-i faci în opt ore”, a explicat şeful Executivului.

Totodată, el a arătat că de la finalul lunii iulie va fi încheiată modernizarea tronsonului feroviar Bucureşti-Constanţa, pentru ca distanţa dintre cele două oraşe să fie parcursă în 2 ore şi 30 de minute.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.