Fostul coleg de celulă al lui Hodorkovski recunoaşte că a fost constrâns să-l calomnieze pe omul de afaceri

Fost deţinut al coloniei Krasnokamensk, Aleksandr Kucima, cel care îl acuzase de hărţuire sexuală pe omul de afaceri Mihail Hodorkovski, deţinut la aceeaşi colonie, a recunoscut într-un recent interviu că l-a calomniat pe fostul director al IUKOS, dar că va divulga toate amănuntele doar în schimbul unor sume de bani.

Kucima a fost eliberat după şapte ani de detenţie şi a acceptat să ofere un interviu ziarului rus Gazeta. El a făcut acest lucru pe gratis, în pofida faptului că iniţial încercase să negocieze un onorariu.

Pe vremea când se afla în detenţie, Kucima îl atacase pe Hodorkovski cu cuţitul, pe motiv că acesta l-ar fi hărţuit sexual. Ulterior, presa de stat din Rusia a monitorizat procesul intentat în numele lui Kucima lui Hodorkovski pe marginea respectivelor hărţuieli. ‘Nu confirm în ruptul capului nimic din ce s-a scris despre povestea cu Hodorkovski’, declară în prezent Kucima. ‘Pot spune că nu l-am ‘tăiat’ pe Hodorkovski din propria mea voinţă şi mai pot spune că nu eu am intentat proces la adresa lui’, adaugă fostul coleg de cameră al omului de afaceri.

De asemenea, Aleksandr Kucima afirmă că nu semnase documentele care au fost prezentate în justiţie ca fiind din partea sa. ‘Totală falsificare’, declară Kucima. Totuşi, el refuză să spună cine exact l-a constrâns să-l atace pe Hodorkovski.

‘Hodorkovski a fost adus /în celulă/ cu rana de la nas cusută. Nasul lui avea o culoare vineţie, cu un plasture deasupra. El m-a întrebat: ‘Kucima, de ce aţi făcut asta? Eu am spus: din disperare’, îşi aminteşte fostul deţinut, care opinează că s-a dorit calomnierea lui Hodorkovski.

Restul amănuntelor Kucima este dispus să le dezvăluie doar asistat de detectorul de minciuni şi contra cost. ‘Am nevoie de ajutor medical urgent. Cât timp am fost închis, sănătatea mea a avut de suferit. Am fost bătut. Mi s-a rupt o mână. Am fost obligat să fac totul felul de tâmpenii’, şi-a motivat fostul deţinut pretenţiile.
În ceea ce priveşte interviurile mai vechi, în care Kucima îl acuzase pe Hodorkovski de hărţuire sexuală, fostul deţinut declară acum că îl acordase sub constrângere. ‘Miliţienii mi-au spus că aceia erau ‘jurnaliştii lor’ şi dacă nu voi spune ce trebuie o s-o păţesc’, povesteşte Kucima.

Decizia de a-l discredita pe Hodorkovski prin intermediul lui Kucima ar fi putut fi luată chiar la nivelul Serviciului Federal pentru Efectuarea Pedepsei /FSIN/, este convins avocatul lui Hodorkovski, Iuri Şmidt. Acesta este uimit de actualele sincere dezvăluiri ale lui Kucima, pe care le crede, dar în legătură cu care atenţionează că autorităţile ar putea acuza apărarea de mituire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.