Ion Caramitru despre „Limitele aşteptării”, în cadrul unei conferinţe organizate la Londra de Fundaţia Raţiu

Fundaţia Raţiu din Marea Britanie va organiza, joi, 19 mai, la Londra, conferinţa „Limitele aşteptării” ce va fi susţinută de Ion Caramitru, în cadrul programului Culture Power.

Întâlnirea este găzduită de Dr. Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), informează un comunicat al Fundaţiei Raţiu .

„În februarie 1992, am fost invitat la Londra de Mark Fisher, ministru al artelor din partea opoziţiei laburiste, pentru a susţine o conferinţă în Parlamentul Britanic, alături de Umberto Eco şi Günter Grass. Evenimentul era organizat în colaborare cu Fundaţia Paul Hamlyn.

Am scris şi am vorbit despre România şi istoria ei recentă şi despre proiectele mele. De curând, în cadrul conferinţelor organizate de Teatrul Naţional Bucureşti, mi-am intitulat conferinţa Limitele aşteptării (When do We Want It? Now!) şi mi-am dat seama că ce spuneam în 1992 este, din păcate, încă relevant”, declara Ion Caramitru.

Spre ilustrare, comunicatul redă în continuare un fragment din conferinţa susţinută de Ion Caramitru în 1992 la Londra, în Camera Comunelor a Parlamentului britanic. „În partea de lume de unde vin, o generaţie care s-a născut şi a trăit captivă în propria ţară a înţeles că salvarea nu poate veni decât prin cultură.

Pentru a depăşi o puternică senzaţie metafizică de frică, această generaţie a legat prietenii adânci şi de durată, a citit cărţi, a mers la teatru, a făcut eforturi foarte mari ca să înveţe limbi străine […] Privind acum în urmă, de ce toate acestea îmi amintesc de Gogol, Dostoievski, Swift? De ce, într-o epocă a minciunii şi compromisului, am simţit nevoia să ma retrag în lumea teatrului? Poate pentru că acolo totul pare posibil? […] Îmi amintesc că acum câţiva ani, într-un interviu, am răspuns la întrebarea: Ce înseamnă teatrul pentru dumneavoastră? cu replica: O şansă de a supravieţui.”

Actorul Ion Caramitru, distins cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), este director general al Teatrului Naţional din Bucureşti (din iunie 2005), preşedinte al Uniunii Teatrale din România, UNITER, fost director al Teatrului Bulandra din Bucureşti (1990-1993) şi Ministru al Culturii (1996-2000).

Un apreciat actor de teatru şi film şi director de teatru, Ion Caramitru a jucat o paletă largă de roluri, de la Hamlet şi Edward al III-lea, până la roluri principale şi secundare în filme româneşti, britanice şi hollywoodiene. Producţia Teatrului Bulandra cu Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, prezentată în 1990 pe scena National Theatre London, a fost primită cu entuziasm atât de public, cât şi de critici, notează comunicatul.

Ion Caramitru este de asemenea profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi a fost cel care a creat şi pus în practică programe sociale şi culturale precum „Casa artiştilor”, spectacolele caritabile organizate anual „Artişti pentru artişti”, Cliniclown, Artschool etc.

Culture Power este un program iniţiat de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie; propune conferinţe şi dialoguri constructive audienţei invitate. Conferinţa este organizată cu sprijinul Profusion International Creative Consultancy.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.