EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Iran: Ochi pentru ochi, acid sulfuric pentru acid sulfuric

0

Organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului le solicită autorităţilor iraniene să anuleze sentinţa extrem de dură dată în cazul bărbatului care aruncase cu acid sulfuric în faţa tinerei ce îi respinsese avansurile.

Potrivit deciziei judecătoreşti, victima mutilată şi orbită trebuie să picure ea însăşi câte cinci picături de acid sulfuric în fiecare ochi al bărbatului. Înainte de procedură, condamnatul urmează să fie adus în stare de inconştienţă, precizează cotidianul rus Gazeta.

Sentinţa trebuia să fie pusă în aplicare sâmbătă, la una dintre clinicile din Teheran, însă din cauza presiunilor făcute de organizaţiile internaţionale ea a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Acest lucru a fost anunţat chiar de femeia mutilată, Amene Bahrami, sosită la clinică în dimineaţa zilei respective. Potrivit tinerei, această decizie a justiţiei iraniene ar fi fost influenţată de numeroasele interviuri pe care chiar ea le-a oferit presei occidentale.

Bahrami, de profesie inginer-electronist, speră că în cele din urmă sentinţa va fi pusă în aplicare. Ea aşteaptă această zi din 2004, când bărbatul Madschid Mowahedi a atacat-o. Cei doi se cunoscuseră cu doi ani înainte, la facultate. Lui Madschid tânăra sa colegă îi plăcuse atât de tare, încât acesta a început s-o urmărească pentru a o determina să se căsătorească, ameninţând că, în caz de refuz, o va ucide. Desigur, „Romeo persan” a fost refuzat.

În noiembrie 2004, „îndrăgostitul ghinionisť a urmărit-o pe Amene până la o staţie de autobuz. Simţind o prezenţă insistentă, tânăra s-a întors, iar urmăritorul a privit-o drept în ochi şi a aruncat spre faţa ei cu acid sulfuric. Acidul i-a ars lui Amene ochii şi faţa, i-a intrat în gură. Lichidul acid i-a mâncat şi pielea de pe mâini, cu care tânăra a încercat spasmodic să-şi şteargă faţa. Hainele şi pantofii fetei, distruşi de asemenea de acid sulfuric, sunt păstraţi în casa fetei, ca o dovadă a chinurilor atroce prin care ea a trecut.

În ultimii şapte ani, Amene Bahrami a fost supusă la 19 operaţii, o parte dintre care au fost nereuşite. Medici din Spania au fost aproape să-i redea vederea la un ochi, însă din cauza infecţiei postoperatorii şi eforturile lor au eşuat. „Mi se pare mereu că pot să văd, iar uneori mă imaginez într-o frumoasă rochie de mireasă”, oftează acum Bahrami.

Procesul în acest caz a început în 2008 şi a atras imediat atenţia opiniei publice mondiale. Iniţial, justiţia îl condamnase pe Mowahedi la o perioadă de detenţie şi la plata unor compensaţii în valoare de 19.000 de dolari, însă Bahrami a refuzat banii şi a insistat asupra aplicării principiului Sharia „ochi pentru chi”, care prevede o pedeapsă de acelaşi tip cu infracţiunea comisă.

Acesta este primul caz în ultimii 40 de ani când o lege veche a fost interpretată la propriu. Chiar condamnatul a recunoscut în instanţă că tânara are dreptul la o asemenea răzbunare. Nici autorităţile iraniene nu au obiectat împotriva sentinţei: în această ţară foarte multe tinere devin victime ale soţilor geloşi şi iubiţilor respinşi, care folosesc acidul sulfuric pentru răzbunare. În opinia guvernului de la Teheran, Mowahedi orbit va deveni o atenţionare serioasă la adresa maniacilor¬geloşi.

Duritatea sentinţei a indignat organizaţiile pentru drepturile omului. Amnesty International le¬a solicitat autorităţilor juridice ale Iranului să o anuleze. „Oricât de odioasă ar fi fost răzbunarea la adresa lui Amene Bahrami, orbirea cu acid sulfuric este un act barbar şi inuman, o adevărată tortură. Autorităţile iraniene trebuie să facă tot posibilul pentru ca o asemenea sentinţă să nu fie pusă în aplicare”, a declarat reprezentantul organizaţiei „Hassiba”, Hadj Sahraoui.

Apeluri la adresa Iranului au fost formulate de mai multe ţări europene. Neobţinând nicio reacţie din partea autorităţilor iraniene, organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului au început să o „bombadreze” cu telefoane pe victima rămasă fără vedere. „Ei fac presiuni la adresa mea, ca să-l iert. Însă eu nu voi face acest lucru. Omul care m-a orbit trebuie să treacă prin aceleaşi suferinţe”, a spus Amene Bahrami.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.