Nimeni nu ştie exact când se reia „Prima casă”

– Momentul reluării programului „Prima casă”, în care statul mai asigură garanţii doar de 50% pentru vânzarea de credite ipotecare, rămâne în ceaţă chiar şi după ce Ministerul Finanţelor a organizat vinerea trecută o întâlnire la care au participat bancherii, reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care gestionează plafonul de garanţii.

În urma discuţiilor rezultă că mingea este acum în terenul bancherilor. Fiecare bancă interesată de program trebuie să îşi revizuiască normele de creditare astfel încât să convingă BNR că împrumuturile „Prima casă” nu vor pune probleme din punctul de vedere al riscului asumat, în condiţiile în care garanţia statului va acoperi numai jumătate din sumă.

„Era vorba de un anume tip de interpretări şi a fost o întâlnire pentru a se asigura că înţeleg toţi acelaşi lucru. Sunt probleme tehnice care ţin de bănci, dar nu le sunt imputabile şi s-a căzut de acord asupra formulei. La băncile mai mici trebuie să fie un anumit raport între creditele ipotecare şi capital, o chestiune de solvabilitate”, a explicat pentru ZF Aurel Şaramet, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. El nu a putut să estimeze un termen cert pentru reluarea programului, arătând că acest răspuns trebuie să vină de la bancheri.

Problemele pleacă de la faptul că Guvernul nu a mai alocat un plafon nou de garanţii pentru noua ediţie a programului, cerându-le bancherilor să accepte reducerea la jumătate a garanţiilor pentru creditele deja acordate, scrie ZF.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.