EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

O celulă teroristă în stare latentă trebuia să efectueze o serie de atacuri la ordinul lui Osama

Un grup de terorişti antrenaţi în Somalia s-a întors în Marea Britanie pentru a efectua o serie de atacuri pe care Osama ben Laden le comandase înainte de eliminarea sa, scrie luni (16 mai 2011) Daily Mail.

Gruparea, purtând numele ‘The London Boys’ (Băieţii de la Londra), a fost antrenată în Somalia de un membru Al-Qaida expert în explozibile. Printre recruţi se număra şi Reza Afsharzadegan, un student de origine iraniană din Ladbroke Grove, West London.

În documente secrete publicate de WikiLeaks se vorbea despre ‘celulele teroriste în stare latentă’ antrenate de un membru Al-Qaida căutat de FBI, pentru prinderea căruia se oferea o recompensă de 3 milioane de lire sternile.

Reza Afsharzadegan şi alţi trei cetăţeni britanici, Mohammed Ezzouek, Hamza Chentouf şi Shahajan Janjua, au fost aduşi din Somalia în Marea Britanie în 2007, după ce au fost arestaţi în timp ce încercau să părăsească teritoriul somalez într-un moment în care SUA hotărâse efectuarea de raiduri aeriene împotriva islamiştilor care ocupaseră capitala Mogadishu.

Ministerul britanic de Externe a plătit mii de lire sterline pentru a-i readuce în Marea Britanie, însă potrivit ultimelor dezvăluiri, cei trei vor ajunge din nou în atenţia serviciilor britanice. Bineînţeles, autorităţile vor trebui să explice de ce nu i-au supravegheat îndeaproape la întoarcerea în ţară.

Informaţiile legate de această grupare provoacă şi mai multă panică în rândurile britanicilor, în condiţiile în care măsurile de securitate sunt înăsprite ca urmare a morţii lui Osama ben Laden, dar şi înainte de vizita în această lună a preşedintelui american Barack Obama la Londra, notează Daily Mail.

Conform informaţiilor obţinute de la prizonierii de la Guantanamo, liderul african al Al¬Qaida, Fazul Abdullah Mohammed, cunoscut şi sub numele de Harun FazaĘ i-ar fi instruit pe cei patru cetăţeni britanici la o tabără din Mogadishu.

Liderul african este acuzat de organizarea atacurilor din 1998 împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, soldate cu 258 de morţi.
Daily Mail scrie în continuare că Mohammed colabora îndeaproape cu kenyanul Abdul Malik, care a încercat să prăbuşească cu avion israelian şi a participat la detonarea unei bombe într-un hotel din Mombassa. Malik a fost arestat în februarie 2007, în aceeaşi zi în care cei patru britanici au fost aduşi în Marea Britanie.

În notele dezvăluite de WikiLeaks scria: ‘În toamna lui 2006, un grup cunoscut sub numele de ‘The London Boys’ a fost antrenat de Harun Fazul în Mogadishu. Reza Afsharzadegan, aka Adam, unul dintre băieţi avea legături strânse cu deţinutul, cu care vorbea la telefon’.
Un membru al familiei lui Afsharzadegan a declarat pentru Sunday Times că Reza încercase să plece în Yemen de două ori, o ţară adesea asociată cu manifestările fundamentaliste.

Alţi doi recruţi, Chentouf, în vârstă de 24 de ani, şi Ezzouek, proveneau din Maroc.

Potrivit documentelor secrete dezvăluite de WikiLeaks, ben Laden ar fi trimis mesaje din ascunzătoarea sa din Abbottabad, Pakistan, altor membri Al-Qaida din Somalia, instruindu-i să efectueze şi mai multe atacuri în Occident.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata