OMV vrea să obţină 900 milioane de euro din vânzarea de acţiuni

Grupul energetic austriac OMV AG, proprietarul Petrom, a anunţat luni seară că intenţionează să obţină până la 900 milioane de euro din vânzarea de acţiuni pentru a putea finanţa achiziţiile din Turcia şi Tunisia, transmite Reuters.

Acţionarilor OMV li se va oferi posibilitatea de a achiziţiona o acţiune nouă pentru fiecare 11 pe care le deţin. OMV intenţionează să vândă 27,27 milioane acţiuni (9,1% din acţiunile emise) la un preţ maxim de 33 de euro per titlu.

Compania a estimat că prospectul pentru vânzarea de acţiuni va fi aprobat de Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Austria pe data de 18 mai, urmând ca procesul de bookbuilding să înceapă pe data de 19 mai şi să se încheie pe data de 6 iunie.

De asemenea, OMV a mai informat că intenţionează să emită şi obligaţiuni ‘hibride’, volumul şi preţul urmând să fie stabilit în funcţie de cerere. Aceste obligaţiuni vor avea o dobândă fixă până la data de 26 aprilie 2023, urmând ca ulterior dobânda să varieze într-un interval de 100 puncte de bază.

Sumele rezultate de pe urma acestor operaţiuni vor fi utilizate pentru a finanţa achiziţia unui pachet suplimentar de 55,50% din acţiunile companiei turce Petrol Ofisi şi a două subsidiare din Tunisia ale companiei Pioneer Natural Resources.

Holdingul de stat OIAG, care controlează 32% din acţiunile OMV, a informat că intenţionează să participe la vânzarea de acţiuni. ‘OIAG intenţionează să rămână un acţionar important şi să deţină un pachet de peste 30%’, a informat agenţia într-un comunicat.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în vreme ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.