Piaţa imobiliară din SUA, încă în recesiune

Fără o revenire în forţă a pieţei imobiliare, SUA vor fi condamnate la ani de creştere economică slabă, cu consumatori care nu au mijloacele necesare pentru a reîncepe să cheltuiască şi companii care nu au venituri pentru a începe să angajeze.

Economia este duşmanul real al lui Barack Obama în perspectiva alegerilor din 2012, este de părere Francesco Guerrerâ redactorul-şef financiar al Wall Street Journal, într-un articol preluat de La Stampa în ediţia de duminică.(15 mai 2011)

”Când i-am cerut unuia dintre consilierii preşedintelui să listeze cele trei priorităţi ale Casei Albă pentru 2011, a spus: ‘Case, case, case’ „, subliniază autorul articolului. Are dreptate să fie îngrijorat: informaţiile provenite de pe frontul imobiliar nu sunt încurajatoare. În timp ce alte părţi ale economiei americane, precum sectorul manufacturier şi finanţele, şi-au revenit bine din criză şi cresc la niveluri ce nu s-au mai văzut de ani de zile, piaţa imobiliară este încă în recesiune. Preţul mediu al unui imobil în SUA a scăzut cu 3% între ianuarie şi martie, cea mai mare scădere trimestrială de la sfârşitul lui 2008, când ţara era în plină criză, potrivit datelor publicate săptămâna trecută. Aceasta reprezintă doar media. În locuri precum Detroit, Atlanta şi Minneapolis, preţurile caselor au scăzut cu peste 15% în ultimele trei luni, potrivit Zillow.com, un site de vânzări imobiliare.

Scăderea a şocat experţii, care au crezut că după peste doi ani de depreciere, marea prăbuşire a pieţei imobiliare din SUA era pe sfârşite. Potrivit lui Paul Dales de la Capital Economics, preţurile caselor ar putea scădea cu încă 10% în acest an – dublu faţă de cât a prevăzut el înainte de a vedea ultimele cifre.

Informaţia este cu adevărat răsunătoare deoarece nu a existat niciodată o perioadă în istoria SUA în care casele să aibă un preţ atât de convenabil. Nu numai că preţurile au scăzut timp de 57 luni consecutiv, dar ratele dobânzii sunt practic zero – un cadou într-o ţară în care aproape toate creditele ipotecare sunt cu rată fixă – şi există milioane de proprietăţi pe piaţă din cauza crizei. Case cu cel mai scăzut preţ de la George Washington şi Benjamin Franklin încoace şi totuşi nimeni nu le cumpără. Cum este posibil?, se întreabă autorul analizei.

Economiştii pot explica doar o parte a problemei, psihologia şi ştiinţele politice vor trebui să facă restul. Pe frontul economic, redresarea SUA a făcut până acum foarte puţin în planul ocupării forţei de muncă. Exporturile şi finanţele – cele două motoare ale creşterii americane – nu au creat suficiente locuri de muncă iar rata şomajului este de 9%, mult mai mare decât decât media şi mai ales mult peste ceea ce ar trebui să fie în acest punct al ciclului. Lipsa asistenţei sociale – în America asistenţa socială este considerată o nebunie europeană – creează un cerc vicios în care şomajul, sau pur şi simplu teama de a pierde locul de muncă, fac imposibilă cumpărarea caselor.

Acest lucru, la rândul său, descurajează alte consumuri şi frânează economia, crescând şomajul. Guvernul şi băncile şi-au adus propria contribuţie în acest proces.
În loc să înceapă o reformă serioasă şi decisivă a pieţei imobiliare, care timp de decenii a fost denaturată de subvenţii de stat şi „amnistieri” fiscale, anul trecut administraţia şi Congresul au decis să introducă o facilitare fiscală temporară. Rezultatul a fost previzibil: vânzările de case au crescut puţin în lunile în care scutirea fiscală a fost în vigoare, după care s-au prăbuşit la sfârşitul „vacanţei” fiscale.

Băncile nu sunt nici ele de ajutor. Afectate de criză – în care au pierdut mii de miliarde de dolari pe credite care nu au fost niciodată rambursate – instituţiile financiare resping împrumuturile chiar şi pentru cei care şi le pot permite. Reticenţa băncilor este de înţeles, dar contribuie la impasul pieţei imobiliare şi reduce efectul pozitiv al ratelor super-reduse. Dilema pentru Federal Reserve este că mai devreme sau mai târziu va trebui să majoreze ratele dobânzilor – pentru a preveni o cădere libera a dolarului şi începutul unei spirale inflaţioniste -, dar starea de comă a pieţei imobiliare face o astfel de decizie imposibilă.

Spectrul stagflaţiei – creştere zero şi inflaţie – ce se credea eradicat în perioada post-criză, îi bântuie din nou pe politicieni şi pe bancherii centrali.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.