EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Preşedintele ÎCCJ nu este de acord ca magistraţii să răspundă material în cazul erorilor judiciare

0

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, susţine că magistraţii nu ar trebui să răspundă material pentru eventualele erori judiciare, însă ar trebui crescute responsabilitatea şi integritatea în sistemul Justiţiei din România.

În cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, Livia Stanciu a declarat că este de acord doar cu stabilirea unui sistem care să asigure corectarea erorilor judiciare „grosiere”, dar care să nu implice responsabilităţi penale sau materiale din partea judecătorilor care au luat o decizie greşită.

În opinia sa, îndreptarea erorilor judiciare ar trebuie să revină Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în cazul admiterii unei cereri de îndreptare a unei erori judiciare, apărută ca urmare a neglijenţei sau relei-credinţe a unui magistrat, statul să declanşeze o acţiune în regres împotriva acelui judecător.

Declaraţia Laviniei Stanciu este în contradicţie cu poziţia exprimată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care susţine adoptarea unei legi privind răspunderea materială a magistraţilor.

„Realitatea este că, în România, profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspund pentru ceea ce fac. (…) Analiza indică faptul că răspunderea materială nu funcţionează, iar răspunderea disciplinară este, parafrazând un clasic, sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire”, a susţinut el.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu a atras atenţia că în lipsa unei responsabilizări a magistraţilor, cetăţenii îşi pierd încrederea în actul de justiţie.

„Cum credeţi că va primi un om obişnuit o hotărâre judecătorească prin care, spre exemplu, un magistrat care are probleme cu legea, în loc să răspundă, este repede pensionat, uneori chiar cu neîndeplinirea procedurilor legale de pensionare, şi iese din sistem, iar o persoană obişnuită este supusă rigorilor legii? (…) O lege a răspunderii magistraţilor poate că ar duce la o responsabilizare a fiecărui magistrat şi, implicit, ar duce la o creştere a încrederii cetăţenilor în membrii acestui corp profesional”, a spus Ştefan Deaconu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.