Rusia, un simulacru al democraţiei

Frontul Popular iniţiat de premierul rus Vladimir Putin aminteşte de cel care exista pe vremuri în Republica Democrată Germană /RDG/ şi în alte ţări ale „democraţiei populare”.

Este posibil ca Putin să se fi inspirat din experienţa RDG, însă cine este astăzi „duşmanuľ? Unde trece astăzi „linia frontului” în societatea rusă? Despre aceasta nu se spune nimic şi nu este propusă niciun fel de ideologie, notează Berliner Zeitung.

Potrivit publicaţiei germane, în acest fel sistemul politic rusesc involuează, dar nu pentru că Putin şi-ar dori să se întoarcă în trecut. Premierul rus are un obiectiv pe termen scurt: alegerile parlamentare din 2011 şi pregătirea celor prezidenţiale din 2012, iar partidul puterii, „Rusia Unită”, are nevoie urgentă de feţe noi.

Victoria partidului pro-Kremlin în alegerile din acest an pentru Duma de Stat a devenit pentru acest partid fatală. Cu ajutorul manipulărilor şi al unor puternice presiuni de sus, „Rusia Unită” a obţinut o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului. În realitate, însă, partidul a devenit tot mai slab. El nu mai are nimic din ceea ce trebuie să aibă un adevărat partid: nici ideologie, nici conducere.

Premierul Putin, oficial liderul „Rusiei Unite”, nu este nici măcar membru al acestui partid, preferând să rămână în umbră. Adjunctul lui Putin, Boris Grâzlov, nu are niciun pic de carismă. La fel cum luna „luminează” doar reflectând Soarele, tot aşa şi „Rusia Unită” îşi datorează strălucirea exclusiv puterii executive, atât la Moscova, cât şi în regiuni, subliniază Berliner Zeitung.

Încă de la începutul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Putin, Rusia s-a transformat într-un simulacru al democraţiei partinice. Înainte mai exista speranţa că acest simulacru de luptă interpartinică s-ar putea transforma într-o luptă veritabilă, în care partidul aflat la putere să-şi piardă voturile, dar să câştige greutate. Astăzi, însă, Rusia se află de aceasta mai departe ca niciodată. Se creează impresia că în curând nu va fi nevoie nici măcar de simulacru, conchide ziarul german.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.