‘Rusia unită’ a stabilit misiunile noului Front popular iniţiat de Putin

Polemicile apărute în jurul noului Front popular rus, iniţiat de premierul Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din decembrie, şi arestarea directorului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, sunt principalele subiecte dezbătute de ziarele moscovite de luni.

Frontul popular rus are deja o emblemă – imaginea hotărâtă a premierului Vladimir Putin, fondatorul frontului, pe fundalul steagului rus, scrie Nezavisimaia Gazeta. Există declaraţii în care membrii partidului de guvernare „Rusia unită”, în jurul căruia se coalizează frontul, îi jură credinţă liderului său Putin. Totodată, promit să urmeze linia indicată de preşedinte, ce-i drept, fără să pronunţe concret numele preşedintelui. Dmitri Medvedev a afirmat că largul Front popular reprezintă o tehnologie electorală, dar lui i s-a răspuns că nu este aşa. Experţii consideră că iniţiativa îi aparţine întru-totul lui Putin, iar Medvedev reacţionează în măsura posibilităţilor.

Kommersant semnealează că partidul „Rusia unită” a publicat un proiect de declaraţie al Frontului popular rus. Coaliţia va avea un caracter informal, iar scopul său este „construirea unei Rusii puternice, democratice, suverane. A unei ţări cu economie de piaţă, bazate pe principiile libertăţii şi susţinerii mediului antreprenorial, a concurenţei, a parteneriatului social, a responsabilităţii angajatorilor şi a apărării drepturilor angajaţilor”. Referitor la apariţia unor coaliţii alternative, posibilitate invocată de Medvedev, expertul Centrului de tehnologii politice, Aleksei Makarkin, a afirmat că „fronturile alternative” sunt proiecte virtuale. El s-a arătat sceptic cu privire la înfiinţarea vreunui „front” care ar putea deveni o alternativă reală la iniţiativa lui Putin.

Arestarea directorului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuală, este în prim-planul paginilor de politică externă ale cotidianelor moscovite. Vizita lui Dominique Strauss-Kahn s-a încheiat cu o arestare scandaloasă, scrie Kommersant. Valutar şi sexual, titrează ironic Rossiiskaia Gazeta.

Două circumstanţe îl defavorizează pe francez: expertiza medico-legală a identificat vânătăi pe mâna femeii – angajata unui hotel din New York – în plus, în camera sa de hotel au fost găsite telefonul său mobil şi lucrurile personale, ceea ce arată că el a plecat în mare grabă. Vedomosti relatează că şeful FMI a fost de acord cu efectuarea unei expertize medicale. Novîe Izvestia semnalează că acest caz poate influenţa serios politica franceză, întrucât Dominique Strauss-Kahn era considerat candidatul Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale din 2012. Acest dosar penal împotriva sa i-ar oferi şansa realegerii lui Nicolas Sarkozy, susţinut la ora actuală de doar 20% din electorat, potrivit sondajelor de opinie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.