Un comitet consultativ al UE va propune înăsprirea legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal

Comitetul consultativ al Comisiei Europene privind protecţia datelor plănuieşte în această săptămână să ceară guvernelor statelor din Uniunea Europeană /UE/ să considere localizarea geografică a utilizatorilor de telefoane mobile drept una dintre datele cu caracter personal, ce merită cel mai înalt nivel de protecţie, scrie New York Times în ediţia de duminică.(15 mai 2011)

Comitetul, care reuneşte 27 de autorităţi naţionale de reglementare, intenţionează să adopte avizul vineri, potrivit unui oficial al UE care a refuzat să-şi decline identitatea deoarece nu era autorizat să vorbească în numele comitetului.

Organismul, al cărui aviz este consultativ, va adopta documentul printr-o procedură scrisă, fără a organiza o întâlnire oficială. Actualul preşedinte al grupului este şeful autorităţii olandeze de protecţie a datelor, Jacob Kohnstamm.

Pe de altă parte, subliniază New York Times, este puţin probabil ca declaraţia să aibă vreo influenţă imediată asupra colectării datelor privind localizarea utilizatorilor de către producătorii de smartphone-uri precum Apple, care este anchetat în prezent de mai multe ţări europene pentru practicile sale.
În trecut, companiile din domeniu au ignorat recomandările comitetului, inclusiv cele referitoare la durata de timp pentru care motoarele de căutare pot păstra date despre computerele utilizatorilor.

Dezbaterea din jurul localizării geografice a utilizatorilor de telefoane mobile s-a intensificat în luna aprilie, atunci când cercetători din Statele Unite au dezvăluit faptul că Apple, producătorul smartphone-ului iPhone, pare să fi colectat informaţii de pe telefoanele sale. Într-o declaraţie, Apple a atribuit colectarea de date unei erori de soft şi a precizat că nu a urmărit locaţiile utilizatorilor.

Google, producătorul unui smartphone care foloseşte sistemul de operare Android, a declarat că a stocat datele geografice pentru o perioadă limitată de timp, dar că acestea sunt făcute anonime înainte de a ajunge la serverele sale pentru prelucrare. Utilizatorii Android trebuie să îşi dea acordul înainte ca Google să le poată urmări locaţiile.

În urma dezvăluirii făcute de către Apple, cinci ţări ale Uniunii Europene – Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Italia – au declarat că vor demara anchete pentru a vedea dacă Apple a încălcat legislaţia naţională.

Localizarea geografică a utilizatorilor de telefoane mobile este pe punctul de a se tranforma într-o informaţie profitabilă pentru comercianţi, pe măsură ce Internetul se mută pe mobil, iar companiile care îşi fac reclamă online furnizează utilizatorilor de telefon din ce în ce mai mute anunţuri, relevante din punct de vedere geografic, privind restaurante şi alte atracţii.

În prezent, legislaţia europeană privind protecţia datelor a fost elaborată în primele zile ale erei telefoniei mobile şi revizuită ultima dată în 1995.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, lucrează acum la modificarea legislaţiei privind protecţia datelor pentru a răspunde provocărilor ridicate de confidenţialitatea datelor utilizatorilor de Internet pe mobil. Reding se concentrează, de asemenea, pe gestionarea datelor cu caracter personal către reţele sociale cum ar fi Facebook.

Într-un discurs ţinut la 3 mai, la Bruxelles, Reding a criticat Apple pentru colectarea datelor de localizare ale utilizatorilor de iPhone şi a precizat că va insista pentru adoptarea unor legi mai restrictive pentru a se asigura confidenţialitatea în epoca Internetului. Ea a criticat, de asemenea, Sony că a acţionat lent în ceea ce priveşte informarea celor 77 de milioane de consumatori că datele lor personale au intrat în posesia hackerilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.