Unde şi cum se ascund averile din România

– Verificarea impozitelor plătite statului de către persoanele înstărite şi recalcularea impozitelor pe baza achiziţiilor de lux este imposibilă în acest moment, spun consultanţii fiscali.

Statul aruncă praf în ochii FMI atunci când vorbeşte de verificarea averilor persoanelor înstărite şi a impozitelor plătite de aceştia, scrie România liberă.

In urma presiunilor făcute de FMI în a doua parte a anului trecut Guvernul s-a obligat faţă de instituţia internaţională să dezvolte un mecanism de verificare a averilor mari. Deţinătorii acestora, promitea Guvernul, vor fi taxaţi pentru toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.

După mai multe amânări Guvernul a adoptat mult lăudata ordonanţă. In luna martie au fost realizate şi normele de aplicare a ordonanţei. Fiscul a prezentat trei metode de verificare. Prima metodă e a „sursei şi cheltuirii fondului” şi prespune compararea cheltuielilor efectuate într-un an cu veniturile declarate (impozabile). A doua metodă, a fluxurilor financiare, presupune controlul mişcărilor de sume şi de numerar în conturile bancare şi compararea acestora cu veniturile declarate. Metoda ar fi utilă în special pentru depistarea veniturilor nedeclarate.

In fine, metoda patrimoniului presupune determinarea venitului impozabil pe baza creşterii patrimoniului net, după scăderea cheltuielilor persoanei verificate în anul respectiv.

Deocamdată sistemul nu poate funcţiona din cauza absenţei atât a sistemului informatic necesar cât şi a inspectorilor fiscali specializaţi. Dacă aceste probleme pot fi soluţionate până la demararea verificărilor, altele sunt impedimentele cu adevărat serioase şi greu surmontabile la acest moment.
„Va veni inspectorul şi va întreba de unde am avut bani să îmi construiesc o vilă căci nu am declarat că aş fi avut vreun venit. Oricine îi va putea spune că a făcut contrabandă cu carburanţi în Clisura Dunării inainte de 2000 şi că i-au rămas de atunci banii necesari achiziţiei„, spune Gabriel Biriş, avocat în cadrul firmei Biriş&Goran. Potrivit lui, după 10 ani intervine prescripţia şi persoana controlată nu va mai putea fi trasă la răspundere, nici măcar pentru contrabandă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.