Căderea lui Strauss-Kahn – ultimul lucru de care are nevoie Europa

Dominique Strauss-Kahn este un bancher fermecător, două calităţi neobişnuite pentru un bărbat care se află la conducerea FMI. Felul în care a administrat instituţia în timpul crizei financiare este demn de laudă, iar recentele acuzaţii de viol ce i se aduc creează haos politic în mijlocul dezbaterilor pe tema planului de salvare al euro, scrie Der Spiegel.

Deşi DSK posedă o serie întreagă de calităţi (vorbeşte engleza fără accent – o adevărată performanţă pentru un francez -, îi place să discute despre fotografie şi cinematografie, etc), prima persoană cu care este asociat de cel care intră în biroul său de la ultimul etaj al sediului FMI de la Washington este Bill Clinton.

Asemenea fostului preşedinte american, DSK este un maestru al persuasiunii. Sub conducerea lui, unii dintre angajaţii FMI purtau tricouri cu „Yes, we Kahn”, iar el era persoana în care Partidul Socialist francez îşi pusese toate speranţele pentru următoarele alegeri prezidenţiale.

Însă au existat întotdeauna temeri legate de o mişcare greşită a liderului FMI. Se spune că preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-ar fi atras atenţia asupra faptului că, în calitate de director al FMI, nu ar trebui să urce niciodată singur în lift cu o femeie.

Dacă în final se dovedeşte că DSK este vinovat de a fi hărţuit sexual acea tânără domnişoară într-un hotel din New York, consecinţele vor fi mult mai grave decât sfârşitul unei cariere politice sau o tulburare trecătoare pe scena politică franceză.

Cazul DSK va fi probabil echivalent cu sfârşitul marelui experiment de transformare a FMI¬ului într-o „nouă putere financiară”, notează Der Spiegel. Venirea la conducerea FMI a lui DSK – ca urmarea a unei înţelegeri învechite dintre Europa şi SUA, potrivit căreia la conducerea Băncii Mondiale se va afla mereu un american, iar la cea a FMI un european – a părut o manevră abilă a lui Sarkozy de a înlătura un potenţial rival puternic şi de a-l încătuşa în lanţurile de aur ale unei funcţii importante, cât mai departe de Franţa.

Apoi a urmat criza financiară, iar statele europene i-au cerut ajutorul. FMI şi-a mărit rezervele financiare la 900 de miliarde de dolari. Instituţia a început să se asemene unui centru global de criză, iar DSK a căpătat alura unui adevărat bancher al lumii. DSK atrăgea atenţia cu banalităţi precum: „Închipuiţi-vă că FMI este un doctor. Banii sunt medicamentele. Însă statele, pacienţii, trebuie să-şi schimbe obiceiurile dacă doresc să se refacă”.

Avionul la bordul căruia a fost arestat DSK sâmbătă se îndrepta spre Europa, unde directorul FMI urma să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel şi să ia parte la negocierile privind pachetul de salvare al Greciei, la care FMI trebuia să contribuie cu o treime din fondurile necesare.
Potrivit New York Times, birocraţii greci erau deja agasaţi de inspectorii FMI care verificau ţara la sânge, în contextul negocierilor pentru pachetul de salvare. În plus, grecii consideră FMI-ul un spion în slujba Bruxellesului şi Washingtonului.

Ca o ironie a situaţiei, lumea are mai multă nevoie de DSK în prezent decât înainte. După Grecia, s-au aşezat la coadă Irlanda şi Portugalia, fiecare cu datoriile ei.
DSK este un maestru al negocierilor şi stăpâneşte mai bine ca oricare altul arta persuasiunii, iar pentru o bună perioadă de timp nimeni nu a avut ce să-i reproşeze. Femeile au fost singurul lui punct slab. În 2008, circulau zvonuri cum că la Forumul de la Davos, DSK s-ar fi îngrijit de mai multe decât de starea economiei mondiale.
Şi-ar fi manifestat şi interesul pentru colega sa, Piroska Nagy. In cele din urmă Nagy a părăsit organizaţia, iar DSK a scăpat cu reputaţia un pic afectată. Dar acestei aventuri nu i s-a acordat prea multă importanţă, pentru că Europa nu dorea să piardă şefia FMI-ului. Statele din afara Europei au cerut în ultimii ani reformarea structurii învechite a FMI. Nouă dintre cele 24 de posturi ale Consiliului executiv al FMI sunt deţinute de europeni – un privilegiu considerat de mulţi demodat.

Astăzi încă se mai păstrează tradiţia ca un european să primească cea mai înaltă funcţie din FMI. Luptele pentru conducere vor începe însă curând. Dacă Strauss-Kahn cade, atunci succesorul său va putea fi fie asiatic, fie african, fie latino-american. Deşi se speculează tot soiul de nume, nici unul dintre cei propuşi nu se va putea ridica la nivelul lui Strauss-Kahn, consideră Der Spiegel.

Eswar Shanker Prasad, un profesor de economie internaţională la Cornell University, a afirmat într-un interviu acordat Washington Post că „este foarte puţin probabiľ ca Strauss-Kahn să mai poată avea un viitor în politică, notează ziarul.

Strauss-Kahn neagă acuzaţiile ce i se aduc. Presa franceză a afirmat luni că liderul FMI ar avea un alibi. Postul francez de radio RMF a transmis că DSK lua prânzul cu fiica sa în momentul presupusului atac. Dar acum sunt scoase de la naftalină şi alte acuzaţii. O fostă membră din partidul socialist, spre exemplu, susţine că DSK i-ar fi hărţuit sexual fiica.

Der Spiegel se întreabă în încheierea materialului său cum rămâne cu planul de salvare al euro? Răspunsul este dat de expertul Eswar Shanker Prasad – „Pentru moment, criza financiară a trecut pe planul doi. Iar acest lucru nu este benefic. Un plus de nesiguranţă este ultimul lucru de care are nevoie Europa acum… Odată demis, lumea nu se va mai putea baza pe Strauss-Kahn să păzească spatele Europei pe măsură ce va deveni din ce în ce mai clar că programul FMI-UE nu dă roade în Grecia”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.