Cazul Strauss-Kahn şi pachetul financiar pentru Portugalia

Cazul directorului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, care a rămas în închisoare, în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală pentru care trebuie să răspundă în SUA, rămâne şi marţi în atenţia presei spaniole. De data aceasta, cotidienele spaniole scriu că DSK nu a putut fi salvat prin cauţiune şi că unul dintre cei mai puternici oameni din lume a ajuns pe banca acuzaţilor.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, rămâne în închisoare, acuzat fiind de diferite delicte sexuale şi tentativă de viol, care sunt pedepsite cu 15 până la 25 de ani de închisoare, relatează El Pais. Cotidianul spaniol mai scrie şi că judecătorul din New York care instrumentează cazul, Melissa Jackson, a respins cererea de eliberare pe cauţiune pentru un milion de dolari, oferită de apărarea politicianului socialist francez.

Judecătoarea nu îl crede pe Strauss-Kahn şi îl trimite la închisoare fără cauţiune, de teama ca acesta să nu fugă din SUA, informează la rândul său cotidianul El Mundo. El a fost identificat de camerista care îi aduce acuzaţiile şi a minţit când a spus ora la care a plecat din hotel, mai scrie publicaţia menţionată, şi arată că pentru toate acuzaţiile ce i se aduc, DSK ar putea suporta în total o pedeapsă cu închisoarea de 74 de ani.

Închisoare fără cauţiune, anunţă cotidianul ABC, şi scrie de asemenea că Strauss-Kahn poate fi condamnat la 74 de ani de închisoare pentru cele 7 acuzaţii ce i se aduc, între care se numără cea legată de tentativa de viol. Fără salvare pentru DSK, arată şi cotidianul La Razon: directorul FMI a intrat în închisoare, fără cauţiune, acuzat fiind de agresiune sexuală. Cotidianul menţionat consideră că imaginea unuia dintre cei mai puternici oameni din lume, aşezat pe banca acuzaţilor, este foarte şocantă.

Europa încearcă să minimalizeze lovitura crizei Strauss-Kahn, scrie la rândul său cotidianul El Periodico de Catalunya, şi precizează că, în urma evoluţiei cazului – în care judecătoarea a refuzat cauţiunea pentru directorul FMI, şi a stabilit următoarea înfăţişare – surse din FMI ar fi avertizat asupra faptului că ar putea fi anulate acţiuni cheie în privinţa salvării solvenţei Greciei.

UE şi FMI cer sectorului bancar să colaboreze la a doua salvare a Greciei, scrie ABC, iar cotidianul La Razon precizează că UE îşi revizuieşte cerinţele faţă de statul elen, pentru a evita falimentul. De asemenea, preşedintele Eurogrupului, Jean Claude Juncker, sugerează pentru prima oară restructurarea datoriei elene, mai scrie publicaţia menţionată.

Cotidienele spaniole scriu marţi şi despre pachetul financiar aprobat pentru salvarea Portugaliei, precum şi despre faptul că UE şi FMI au cerut sectorului bancar să contribuie la a doua salvare a Greciei. Eurogrupul aprobă 78 de miliarde de euro pentru salvarea Portugaliei, scrie cotidianul El Pais. Şi El Mundo informează pe aceeaşi temă, şi precizează că Spania va contribui la pachetul de salvare pentru Portugalia cu 3,2 miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.