Centrala de la Fukushima nu era pregătită să suporte un cutremur de proporţii

Compania energetică TEPCO a recunoscut luni că centrala nucleară de la Fukushima nu era pregătită să suporte un seism de 9 grade pe scara Richter, care afectat nord-estul ţării la 11 martie. De fapt, magnitudinea cutremurului a depăşit cu 30% previziunile realizate pentru construcţia sa, notează marţi (17 mai 2011) ziarul Las Provincias.

„Acest cutremur a fost clar mai mare decât ceea ce prevăzusem”, a declarat Junichi Matsumoto, purtătorul de cuvânt al TEPCO pentru probleme nucleare, chiar în ziua în care a fost extinsă zona de excludere în jurul centralei. „Ar fi fost greu să anticipăm aşa ceva”, a adăugat el. Datele parţiale culese de la centrala Fukushima-1 arată că acceleraţia terenului provocată de seism a depăşit specificaţiile proiectului în trei din cele şaşe reactoare. TEPCO a justificat în mod repetat că seismul şi tsunamiul ulterior au fost „mai presus de aşteptările lor”.

Totuşi, noi date dezvăluite săptămâna aceasta au pus în chestiune faptul că blocarea sistemului de răcire a barelor de combustibili uzat aflate în interiorul reactorului s-ar afla la originea deteriorării situaţiei centralei. Responsabili niponi au asigurat că încă nu s-au clarificat cauzele incidentului de la Fukushima-1, având în vedere că, potrivit lor, este imposibil să se efectueze o inspecţie în aceste momente, deoarece întregul personal este concentrat pe stabilizarea reactoarelor. Trebuie amintit că circa 80.000 de rezidenţi au fost evacuaţi din zona învecinată centralei ca urmare a radiaţiilor emanate.

Odată controlată situaţia la Fukushima, următorul pas ar fi extragerea barelor de combustibil, inclusiv uraniul conţinut în cele şase reactoare nucleare şi transferarea lor într-un depozit permanent. Unii experţi au subliniat că aceste operaţiuni ar putea dura peste un deceniu. „Munca cea mai importantă este răcirea reactoarelor cu apă, ceea ce deja funcţionează”, a asigurat Goshi Hosono, consilier special al premierului Kan în domeniul nuclear.

TEPCO a informat, de asemenea, că marţi începe transferarea apei foarte contaminate din reactorul 3 al centralei la un depozit de deşeuri pentru a evita infiltrările în mediul înconjurător. Pe de altă parte, compania a asigurat că un muncitor ar fi putut să oprească sistemul de răcire la simţirea primelor zdruncinături, care au anunţat cutremurul, văzând că temperatura în reactorul 1 scade rapede şi periculos.

În acest sens, directorul Agenţiei japoneze pentru securitate nucleară, Junichi Matsumoto, a declarat că „în acel moment”, nu se ştia că „va veni un tsunami”. Guvernul nipon a promis că o firmă independentă de audit va investiga incidentul de la Fukushima şi măsurile luate ulterior care, totuşi, nu au prevenit exploziile de hidrogen care au agravat criza nucleară.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.