Cererea de reexaminare a Ordonanţei privind privatizarea Petromidia, respinsă de Senat

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu privind OUG 64/1998 care stabilea acordarea unor facilităţi la plata acţiunilor şi a unor obligaţii bugetare în scopul privatizării SC Petromidia SA.

Preşedintele Comisiei pentru privatizare, democrat-liberalul Valentin Calcan, a cerut senatorilor adoptarea Raportului comisiei, care recomandă admiterea cererii de reexaminare şi respectiv respingerea Ordonanţei, pe care a calificat -o ca fiind „cea mai veche problemă din Senat”, cel mai vechi act normativ aflat în dezbaterea sa.

El le-a reamintit reprezentanţilor PSD, care au susţinut că cererea de reexaminare ridică probleme de constituţionalitate, că au votat împotriva Ordonanţei la momentul apariţiei acesteia.

Pe aceeaşi poziţie ca şi social-democraţii a fost şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a arătat că, potrivit Constituţiei, preşedintele nu poate cere reexaminarea unei legi pe motiv de oportunitate şi nu poate cere respingerea unei ordonanţe de urgenţă invocând faptul că aceasta şi-a făcut efectele.

Senatorul UDMR a adăugat că Adunarea Constituantă a greşit atunci când a acceptat introducerea în Constituţie a Ordonanţelor de Urgenţă şi a asumării răspunderii guvernului, subliniind că, în ipoteza unei revizuirii a legii fundamentale, aceste două instituţii juridice trebuie eliminate.

„Parlamentul este forul legiuitor al României, legile trebuie adoptate aici. (…) Dacă îmi respect prestigiul de Parlament, eu iau decizia (…)”, a spus Frunda, solicitând respingerea cererii de reexaminare.
Aceasta a fost respinsă, în final, cu 39 de voturi împotrivă, 31 pentru şi o abţinere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.